Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Európai Bizottság cáfolta a "leleplezést"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljes félreértésen alapul az a nemzetközi sajtóban megjelent hír, miszerint 17 milliárd helyett 23 milliárd euró lesz a ciprusi pénzügyi mentőcsomag végösszege - jelentette ki Dublinban az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, aki szerint "keverték a körtét az almával, és narancsot kaptak".

Az Európai Bizottság pénteken cáfolta azt a sajtóban nagy visszhangot kapott "leleplezést", miszerint a nemzetközi trojka elszámolta magát és 17 milliárd helyett 23 milliárd euróba kerül majd valójában mentőövet dobni Ciprusnak.

Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa pénteken Dublinban az Eurócsoport informális ülése után félreértésnek nevezte az ezzel kapcsolatban megjelent értesüléseket. Közölte, hogy két teljesen eltérő számot vettek kalap alá, úgy mintha az almát akarták volna összehasonlítani a körtével, és - szavai szerint - "végül egy narancsot kaptak".

Rehn szerint a tévedés oka, hogy a hivatalosan elfogadott 17 milliárd euró a szigetország nettó finanszírozási szükséglete, miközben a sajtóhírekben szereplő 23 milliárd euró a bruttó finanszírozási szükségleteket tükrözi, ezért a kettő szerinte nem összehasonlítható egymással - írja a BruxInfo.

Jerome Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke pontosította, hogy a nemzetközi trojkára eső 10 milliárd euróból (a csomag teljes összege kb. 17 milliárd euró) 9 milliárd euró származik majd az európai stabilitási mechanizmusból (ESM), 1 milliárd euró pedig várhatóan az IMF hozzájárulása lesz a költségekhez.

Újságírói kérdésre válaszolva Olli Rehn nem tudta megmondani, hogy milyen hatással lesz a ciprusi gazdaság növekedésére a pénzügyi mentőcsomag és a kiigazító program, amelyről pénteken állapodtak meg politikai szinten az eurózóna tagállamai. "Nem tagadom, hogy rengeteg a bizonytalanság ezzel kapcsolatban, hogy 10, 12,5 vagy esetleg 15 százalékkal csökkenhet a gazdasági aktivitás az országban. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy május elején a lehető legpontosabb előrejelzést tegyük e tekintetben" - jelentette ki a Bizottság alelnöke.

A politikai jóváhagyást követően a tagállamokban elkezdődik a nemzeti ratifikációs eljárás, ami Rehn szerint a jövő hét végéig lezárulhat. Ha minden terv szerint halad a kis szigetország május közepén megkaphatja a nemzetközi kölcsön első részletét.