eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vádat emeltek a volt német államfő ellen

Megvesztegethetőség miatt vádat emelt a hannoveri ügyészség Christian Wulff volt német államfő ellen pénteken.

Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás során megalapozottnak bizonyult a gyanú, hogy 2008-ban David Groenewold producer azzal motiválta egy film támogatására az akkor Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként dolgozó politikust, hogy hozzájárult egy utazásának költségeihez. A producert vesztegetéssel vádolta meg az ügyészség.

A hatóság a volt államfőnek és a producernek is felajánlotta, hogy pénzbüntetés ellenében vádemelés nélkül zárja le az eljárást. Ezt mindketten elutasították.

Christian Wulff az első német szövetségi exelnök, akit megvádoltak bűncselekmény elkövetésével. A hannoveri tartományi bíróság várhatóan hónapokon belül dönt arról, hogy elindulhat-e a per. A volt államfőt akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A kormányzó konzervatív CDU politikusa 2012 februárjában kényszerült lemondásra, miután a nyomozó hatóság kérte a törvényhozástól mentelmi jogának felfüggesztését, hogy eljárást indíthasson ellene.

Az ügy előzménye, hogy a Bild című lap 2011 decemberében Christian Wulff gazdag vállalkozókhoz fűződő ellentmondásos kapcsolatairól közölt cikkeket. A bulvárlap ingyenes nyaralástól rendkívül kedvezményes hitelig ügyek egész soráról számolt be. A hatóság a cikkek alapján kezdett vizsgálódni, és számos irányban nyomozott. Végül csak a 2008-as müncheni Oktoberfesten tett látogatás költségeinek részleges átvállalásával kapcsolatban találta igazolhatónak a korrupciós bűncselekmény gyanúját.

Az ügyészség pénteki közleménye szerint David Groenewold 510 euróval hozzájárult a politikus és családja müncheni szállodai költségeihez, 209,40 euró értékben átvállalta a Wulff házaspár egy vendéglői vacsorájának költségét, további 3209 eurót pedig arra fordított, hogy rendezze a házaspár és a társaságukhoz tartozó további 6-7 személy sörfesztiváli látogatása során keletkezett számlákat.

A producer a bajor fővárosban tett kirándulás után egy nappal írásban megkérte Christian Wulffot, hogy tartományi miniszterelnökként járjon közben a Siemens vállalatnál egy film ügyében. A politikus eleget tett a kérésnek, egy levélben a Siemens igazgatótanácsi elnöke, Peter Löscher figyelmébe ajánlotta az alkotást, és annak támogatására kérte őt - áll az ügyészség közleményében.

Christian Wulff a háború utáni Németország tizedik szövetségi elnöke volt. Az 53 éves politikus volt a legfiatalabb német államfő, és ő töltötte be a legrövidebb ideig - összesen 598 napig - a tisztséget, 39 éves felesége, Bettina Wulff pedig a legfiatalabb német elnökfeleség volt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×