eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásra készül?

Észak-Korea újabb, immár a negyedik kísérleti atomrobbantást készíti elő dél-koreai értesülések szerint.

A szokásosnál sűrűbb aktivitást észleltek Punggje-ri település mellett, az első számú észak-koreai föld alatti atomkísérleti létesítmény déli alagútjánál - írta a Dzsungang-ilbo című dél-koreai lap egy magas rangú szöuli kormányzati tisztségviselőre hivatkozva. Hasonló sürgés-forgást érzékeltek a körzetben februárban, a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantás előtt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a személyek és járművek mozgásának megnövekedett intenzitása valóban egy újabb nukleáris kísérlet előkészülete, vagy elterelő manőver, amelynek célja, hogy Phenjan fokozza az Egyesült Államokra és Dél-Koreára nehezedő nyomást.

Dél-koreai katonai szakértők ezzel egyidejűleg jelezték, Észak-Korea megkezdte az előkészületeket arra, hogy elindítson egy közepes hatótávolságú rakétát az ország keleti partjainál egy mozgatható indítóállásról.

A február 12-i kísérleti atomrobbantás óta kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorított az Észak-Koreával szemben érvényben lévő szankciókon, mire Phenjan közölte: semmisnek tekinti az 1953-ban Dél-Koreával aláírt, a koreai háborút lezáró fegyvernyugvást. A sztálinista rezsim ezután atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat.

Az amerikai haderő anyahajókat vezényelt a térségbe, és két B-2-es lopakodó nehézbombázót is bevetett a Koreai-félsziget térségében Dél-Koreával közösen tartott hadgyakorlaton.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×