Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásra készül?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Észak-Korea újabb, immár a negyedik kísérleti atomrobbantást készíti elő dél-koreai értesülések szerint.

A szokásosnál sűrűbb aktivitást észleltek Punggje-ri település mellett, az első számú észak-koreai föld alatti atomkísérleti létesítmény déli alagútjánál - írta a Dzsungang-ilbo című dél-koreai lap egy magas rangú szöuli kormányzati tisztségviselőre hivatkozva. Hasonló sürgés-forgást érzékeltek a körzetben februárban, a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantás előtt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a személyek és járművek mozgásának megnövekedett intenzitása valóban egy újabb nukleáris kísérlet előkészülete, vagy elterelő manőver, amelynek célja, hogy Phenjan fokozza az Egyesült Államokra és Dél-Koreára nehezedő nyomást.

Dél-koreai katonai szakértők ezzel egyidejűleg jelezték, Észak-Korea megkezdte az előkészületeket arra, hogy elindítson egy közepes hatótávolságú rakétát az ország keleti partjainál egy mozgatható indítóállásról.

A február 12-i kísérleti atomrobbantás óta kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorított az Észak-Koreával szemben érvényben lévő szankciókon, mire Phenjan közölte: semmisnek tekinti az 1953-ban Dél-Koreával aláírt, a koreai háborút lezáró fegyvernyugvást. A sztálinista rezsim ezután atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat.

Az amerikai haderő anyahajókat vezényelt a térségbe, és két B-2-es lopakodó nehézbombázót is bevetett a Koreai-félsziget térségében Dél-Koreával közösen tartott hadgyakorlaton.