Koreai-félsziget - Kína nyugalomra és visszafogottságra szólította fel a feleket

InfoRádió / MTI
2013. április 6. 20:55
Nyugalomra és visszafogottságra szólította fel a kínai külügyminiszter országa nevében szombaton a Koreai-félszigeten szemben álló feleket.

A felszólítás abban a telefonbeszélgetésben hangzott el, amelyet a nap folyamán Vang Ji kínai külügyminiszter folytatott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség ismertetése szerint a külügyminiszter hangsúlyozta, országa komoly aggodalmát fejezi ki a Koreai-félszigeten kialakult feszültség miatt, és állást foglal amellett, hogy a feszültséget párbeszéddel kell megszüntetni, függetlenül attól, hogyan alakul majd a helyzet.

Kína hangsúlyozza azt is, hogy tovább kell vinni a félsziget atomfegyver-mentesítését célzó folyamatot, fenn kell tartani a békét és a stabilitást - mondta Vang Ji.

Hozzáfűzte, hogy Peking ellenez a térségben bármely fél oldaláról mindenfajta provokatív nyilatkozatot és tevékenységet. "A Kínai Népköztársaság minden felet a nyugalom, valamint a visszafogottság megőrzésére, a feszültség megszüntetésének az elősegítésére szólít fel" - jelentette ki a külügyminiszter.

Állást foglalt amellett, hogy folytassák a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célzó hathatalmi tárgyalásokat és a problémákat párbeszéddel oldják meg.