eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Ferenc pápa és a nők

Felkeltették a figyelmet Ferenc pápának a nők szerepéről mondott szavai, amelyek utat nyithatnának az egyházi esélyegyenlőség felé.

Krisztus feltámadásáról szólva Ferenc pápa a szerdai általános audiencián hangsúlyozta, hogy ennek első tanúi nem a tanítványok, hanem a nők voltak, akik "az örömhírt nem tartják meg maguknak, hanem azonnal közlik".

"Az Evangéliumban az akkori világban háttérbe szorult nőknek elsőrendű és alapvető szerepük van" - hangoztatta az egyházfő. Hozzátette: "ez a nők missziója. Édesanyák, nagymamák előre! Ti tanúsítsátok, hogy Jézus él, feltámadt!".

Ferenc pápa a nőknek a családban játszott hitvallási szerepéről beszélt, de kijelentései azonnal elindították a találgatást arról, vajon az új pápa a nők egyházi feladatvállalásának bővítésére is utalni kívánt-e. Ferenc pápa lesz-e az, aki napirendre tűzi a nők pappá szentelését? - kérdezte a sajtó. A lapok megjegyezték, hogy az új pápa gyakran idézi saját nagyanyja tanításait.

"Elfogadhatatlan, hogy a nőknek ne legyen az egyházban döntéshozatali szerepük, miközben az egyház mindennapi életében a plébániákon szolgáló nők száma lassan már megközelíti a papokét: a nők oroszlánrészt vállalnak a szegények segítésében, az idősellátásban és a katekizmus tanításában is" - írta a témával foglalkozó Lucetta Scaraffia újságíró.

Scaraffia a főszerkesztője a l'Osservatore Romano szentszéki napilap gondozásában megjelenő "Donne Chiesa Mondo" (Nők Egyház Világ) című havilapnak, amelyet XVI. Benedek indított útjára.

A nők egyházi szerepe az utóbbi évtizedekben fokozatosan erősödött.

II. János Pál Mulieris dignitatem (Az asszony méltóságáról) 1988-as apostoli levele még azt hangsúlyozta, hogy a női "géniusznak" nincsen szüksége tisztségekre az egyházi hierarchiában.

2004-ben a hittani kongregáció akkori vezetőjeként Joseph Ratzinger bíboros a püspökökhöz írt levelet "a férfi és nő együttműködéséről az egyházban és a világban". XVI. Benedek alatt jelentősen nőtt a szentszéki hivatalokban dolgozó nők aránya, és 2011-ben a német pápa a nagypénteki keresztút meditációi szövegének megírását egy Ágoston-rendi szerzetesnőre bízta.

A nők egyházi szerepe téma volt a tavaly októberi püspöki szinóduson és a márciusi konklávét megelőző bíborosi tanácskozásokon is.

"Ferenc pápa újabb lépést tehetne, de azt kizárom, hogy bevezesse a nők pappá szentelését" - hangoztatta Scaraffia.

A női papság iránti követelés Itáliában nem annyira erős mint az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában és Ausztráliában. Az amerikai Women's Ordination Conference tagjai Ferenc pápa megválasztásával egy időben a nőket jelképező rózsaszín füstöt eresztettek fel a Vatikánnal szemközti dombról.

"Jézus nem tett különbséget férfi és nő között" - hangoztatta akkor a CBC amerikai hírcsatornának Miriam Duignan a womenpriest.org képviselője. A szervezetnek a Szent Péter téren a nőpapokat követelő tagját az olasz rendőrség eltávolította.

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×