eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

CNN: Észak-Korea "a közeli napokban vagy hetekben" rakétát indíthat

Észak-Korea feltehetően azt tervezi, hogy "a következő napokban vagy hetekben" rakétát indít - írta csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyre hivatkozva a CNN hírportálja.

Az amerikai illetékes közölte: az elmúlt napokban "elfogott" észak-koreai információk szerint Phenjan esetleg egy mobil ballisztikus rakéta indítását tervezi. Szakértői vélemény szerint nem kizárt, hogy ez április 15-én, Kim Ir Szen egykori észak-koreai vezető, államalapító születésének évfordulóján történik meg.

Egyelőre nem világos, hogy a rakétaindítást kísérleti vagy csapásmérési céllal kívánná végrehajtani az észak-koreai vezetés - olvasható a CNN hírportálján.

Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter Szöulban egy parlamenti bizottság előtt kijelentette, hogy Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát telepített keleti partvidékére feltehetően egy hamarosan végrehajtandó kísérleti indítás céljából, de hadgyakorlat is szóba jöhet. Kim szerint a rakéta a jelek szerint nem az amerikai szárazföld ellen irányul.

A Pentagon szerdán jelentette be hogy elővigyázatosságból THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepít Guam szigetére. Korábban azt közölte az amerikai védelmi minisztérium, hogy úgynevezett lopakodó bombázók és vadászgépek mellett két-két tengeri telepítésű radart, valamint rakétaelhárító rombolót vezényel a Koreai-félsziget térségébe.

A CNN egy amerikai hivatalos személyre hivatkozva azt állította, hogy az Obama-kormány az elmúlt hetekben egy előre megírt forgatókönyv szerint reagált az észak-koreai "retorikára és provokációkra", ám az, hogy a rakétavédelem egyes elemeit közelebb helyezték a Koreai-félszigethez, nem volt része az eredeti elképzelésnek.

Chuck Hagel védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok "komolyan veszi" a Guamra, a Hawaii-szigetekre és a nyugati partvidékre vonatkozó észak-koreai fenyegetéseket.

A feszültség azt követően éleződött ki ismét a Koreai-félszigeten, hogy Észak-Korea decemberben nagy hatótávolságú rakétával, februárban pedig egy föld alatt felrobbantott nukleáris szerkezettel hajtott végre kísérletet. A phenjani lépések nyomán az ENSZ megszigorította az Észak-Koreával szembeni szankciókat, az Egyesült Államok pedig az eddigi éves rutinnak megfelelően közös tavaszi hadgyakorlatot kezdett a dél-koreai hadsereggel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×