eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Betegségben elpusztult disznók húsát árulják Kínában

Évek óta árulják Sanghajban a környező településeken betegségtől elhullott sertések húsát, s erről mit sejtenek a gyanútlan fogyasztók - írta a Csije Pao című kínai üzleti lap.

A cikk szerint a betegségben vagy más okból az értékesítés előtt elhullott disznókat illegális kereskedők szállították a metropoliszba a Sanghajjal határos Csöcsiang tartomány falvaiból. A feketézők két jüant (76 forint) fizettek az állatok kilójáért, miközben az érvényes rendelkezések szerint az állattenyésztőknek maguknak kellett volna 50 jüanért (1 900 forint) a tetemek elszállíttatásáról gondoskodni. Ezt kevesen tették meg, helyette vagy eladták, vagy - mint azt a Sanghaj folyójából március elején kihalászott több mint 16 ezer döglött állat is bizonyítja - a vízbe dobták, útszélen hagyták a disznók tetemét.

Hogy pontosan mennyi betegségben elpusztult sertés végezte a sanghaji lakosok és éttermi vendégek tányérján, nem lehet tudni. A helyi adatok szerint a disznótenyészők helyi központjának számító Csiahszing településen tavaly 7,34 millió állatot neveltek, ezekből 325 ezret temettek vagy égettek el a hivatalos adatok szerint. A halálozási ráta ugyanakkor ennél jóval magasabb, mintegy 10 százalék körüli, vagyis a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 400 ezer sertésnek "veszett nyoma" tavaly.

Az illegális kereskedést azt sem fogta vissza, hogy tavaly novemberben a helyi bíróság három, elhullott sertéseket feldolgozó hentest életfogytig tartó szabadságvesztésre, további 14-et pedig börtönre vagy pénzbüntetésre ítélt.

A múlt hónap elején Sanghaj folyójában több ezer sertéstetemet találtak, ami komoly társadalmi visszhangot váltott ki, s - a bizonyítékok szerint - hosszú évek óta űzött visszás gyakorlatra, valamint az elégtelen szabályozásra mutatott rá. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a tetemek honnan kerültek a folyóba, a felelősöket továbbra is keresik a hatóság

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×