Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megvan a legveszélyesebb város

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is egy hondurasi település, San Pedro Sula a világon a legveszélyesebb város, ahol naponta átlagosan három emberrel végeznek, a gazdaság gyakorlatilag nem működik, a szegénység, a brutalitás és a leszámolások pedig óriási méreteket öltenek.

San Pedro Sula második alkalommal lett a legveszélyesebb város a világon egy mexikói szervezet, a Consejo Ciudadano para la Seguridad Pública y la Justicia Penal szerint. A 2002-ben alakult civil szervezet a 300 ezer lakosúnál nagyobb városok bűnözését vizsgálja az interneten is elérhető adatok, valamint a bűnözési statisztikák alapján és állítja fel az erőszaktól leginkább sújtott 50 város rangsorát.

A hondurasi várost a mexikói Acapulco követi a második helyen a 2012-es évről készült összesítésben, míg a harmadik a venezuelai főváros, Caracas. A világ tíz legveszélyesebb városa közé tartozik még a hondurasi fővárost, Tegucigalpát is magában foglaló Distrito Central, a mexikói Torréon, a brazíliai Maceió, a kolumbiai Cali, egy harmadik mexikói város, Nuevo Laredo, a venezuelai Barquisimeto és a braziliai Joao Pessoa.

San Pedro Sulában 1218 gyilkosságot követtek el 2012-ben, ez napi átlagban 3,3 esetet jelent. Hondurasban véres bandaháborúk dúlnak a drogkartellek között, a hatóságok nem tudnak érvényt szerezni a törvénynek, a szegénység egyre mélyebb, az igazságszolgáltatás rendszere hanyatlik - emlékeztetett vasárnapi kiadásában a The Daily Mail című brit lap, amely szerint a nyomornegyedekben és a falvakban a fegyveresek uralma tapasztalható, a rendőrök tehetetlenek és korruptak, sokszor ők maguk is bérgyilkosnak állnak. Egész Latin-Amerikában San Pedro Sula gazdasága az egyik leggyengébben teljesítő, a lakosság 70 százaléka szegénysorban tengődik, sokak számára a bűnözés az egyetlen kiút, vagy az, hogy útra kelnek az Egyesült Államok felé.

A világ legveszélyesebb városainak listáját korábban éveken át Ciudad Juárez vezette, a mexikói település azonban most már az első tízben sem szerepel.