Oroszország a belügyekbe való beavatkozással vádolja az Egyesült Államokat

InfoRádió / MTI
2013. március 30. 14:47
A belügyekbe való leplezetlen beavatkozással vádolta szombaton Moszkva Washingtont, miután az amerikai külügyminisztérium szóvivője "boszorkányüldözésnek" minősítette az orosz hatóságok által folytatott ellenőrzéseket a nem kormányzati szervezeteknél (NGO).

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő szerint Victoria Nuland csütörtöki nyilatkozatát "nem lehet másként minősíteni, mint cinikusnak és provokatívnak".

Lukasevics szerint a belügyekbe való leplezetlen beavatkozás Nulandnak az a kijelentése, hogy az Egyesült Államok más országokban lévő közvetítőkön keresztül, az orosz törvényeket megkerülve akarja folytatni egyes NGO-k finanszírozását Oroszországban. Washington ezzel gyakorlatilag a rájuk vonatkozó törvényi előírások áthágására ösztönzi őket - tette hozzá a szóvivő.

Amióta Vlagyimir Putyin tavaly újra államfő lett, Oroszországban nagy nyomás alá kerültek a külföldi támogatással működő NGO-k. Az orosz főügyészség az adóhatóság és az igazságügyi minisztérium bevonásával a múlt héten kezdte meg ellenőrzésüket szerte az országban. Jogvédők szerint a vizsgálat az Oroszországban tavaly november óta hatályos úgynevezett külföldi ügynöktörvény betartásának ellenőrzését szolgálja. A jogszabály szerint minden politikai tevékenységet folytató, külföldi támogatással működő NGO-nak külföldi ügynökként kell magát nyilvántartásba vetetnie.

Victoria Nuland úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy eleve az ellenőrzések mértéke miatt felmerül az a gyanú, hogy valamifajta boszorkányüldözés folyik Oroszországban. "Mi Oroszországon kívüli platformokon keresztül továbbra is támogatjuk azokat a szervezeteket, amelyek folytatni kívánják velünk a munkát" - mondta az amerikai külügyi szóvivő.