Tovább tart az indiai-olasz vita

Infostart
2013. március 19. 17:42
Egyre feszültebb a diplomáciai viszony India és Olaszország között. Tavaly két olasz tengerészgyalogos indiai halászokat nézett kalóznak és lőtt le a nyílt vízen. Az indiai hatóságok a közelmúltban hazaengedték őket szavazni, ám az ígéret ellenére az olasz katonák nem térnek vissza Ázsiába.

Túszul ejtették az Indiában akkreditált olasz nagykövetet. Legalábbis korlátozták Daniele Mancini szabad mozgását: a diplomáciai képviselet vezetője meghatározatlan ideig nem hagyhatja el India területét. A korlátozást az indiai legfelsőbb bíróság rendelte el egy, s egy füst alatt - egyoldalú lépésként - fel is függesztette a nagykövet diplomáciai mentességét. Az ok egy 13 hónappal ezelőtti incidens, amikor két olasz tengerészgyalogos, akik egy tankerhajó védelmére voltak kivezényelve, agyonlőtt két indiai halászt Kerala állam partjainak közelében.

A helyi hatóságok letartóztatták a két olasz katonát, azonban arra hivatkozva, hogy haza szeretnének menni a februári választásokra, és a nagykövet személyes garanciát adott az olasz polgárok visszatérésére, négy hétre hazaengedték őket. Azonban a római kormány álláspontja megváltozott az ügyben, most azt mondják, a lövöldözés nemzetközi vizeken történt - a tengerészek kalóznak nézték a halászokat - ezért nem ismerik el India joghatóságát, s nem küldik vissza Delhibe a megvádolt katonákat. Az eljárást Olaszországban folytatják le. Az indiai kormány felháborodott a pálforduláson, Manmohan Singh miniszterelnök a parlamentben elfogadhatatlannak nevezte a bizalmon alapuló kétoldalú kapcsolatok ilyen durva megsértését.

"Ha az olaszok nem tartják be az adott szavukat, viselniük kell az eset következményeit" - mondta Singh. India első lépésként a nagykövet szabad mozgásnak korlátozásával válaszolt, és nem kizárt, hogy hamarosan bíróság elé állítják Daniele Mancinit. A nagykövet azt mondja, ő mindent megpróbált, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessen a tengerészgyalogosok ügyében.

"A konszenzusos megoldáson dolgozunk most is" - magyarázza a foglyul ejtett nagykövet. Közben Rómában a külügyminiszter a nemzetközi egyezmények nyílt megsértéseként értékelte, hogy India nem engedi ki területéről a diplomatát, akinek április másodikán kell megjelennie egy újabb indiai bírósági meghallgatáson.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást