Mégsem temetik el Chávezt

Infostart
2013. március 8. 08:09
A gyászszertartás megtartják, de mégsem temetik ma el Hugo Chávez egykori venezuelai elnököt. A caracasi kormány bejelentése szerint még hét napig marad felravatalozva a néhai vezető, akit az időszak letelte után bebalzsamoznak.

Díszőrség, gyászoló tömegek, szomorú állami vezetők és persze rengeteg újságíró - így érkezett meg a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez koporsója a caracasi katonai akadémiára.

A felravatalozott vezető nyitott koporsójához tömegek, a kormány szerint kétmillióan mentek el, hogy elbúcsúzzanak a hivatalos bejelentés szerint a hét közepén 58 évesen elhunyt vezetőtől. Cháveznél 2011-ben diagnosztizáltak rákot, azóta többször megműtötték. Kijelölt utódja, Nicolas Maduro szerint az ellenség betegítette meg Chávezt. A legyengült vezetővel - legalábbis testőre nyilatkozata szerint - szívroham végzett.

A gyászszertartást 55 ország magas szintű küldöttségének, illetve legalább 33 állami vezető részvételével ma tartják Venezuelában. Ám Hugo Chávez ezt követően sem tűnik el hívei elől, bebalzsamozzák, és üvegkoporsóban, mauzóleumban helyezik - jelentette be az alelnök, hozzátéve, hogy ugyan azt az eljárást követik, mint Lenin, Mao Ce-tung vagy Ho Si Minh földi maradványainak konzerválásakor.

A koporsót abban az átalakított épületben helyezik el az elnöki palota tőszomszédságában, ahonnan Hugo Chávez 1992-ben - katonaként - puccskísérletét irányította, amellyel elindította a "bolívári forradalmat" - mondta Nicolas Maduro alelnök, kijelölt utód.