Nem sokat ér Obama akciója

Infostart
2013. február 19. 11:24
Úgy tűnik, nincs túl sok foganatja Barack Obama lőfegyverellenes kampányának, ugyanis a hétvégén újabb fiatalkorú lett áldozat. Eközben bírálják a kongresszusi törvénytervezetet, mert több veszélyes puska mentesülne a majdani korlátozás alól.

Újabb híradás egy agyonlőtt fiatalról. A sors keserű fintora, hogy a 18 éves Janay McFarlane pár órával azután vesztette életét, hogy húga Chicagóban meghallgatta Obama elnököt, aki arról beszélt, hogy túl sok fiatal hal meg fegyveres erőszak miatt.

A lány apjával sétált az utcán a város északi részén, amikor lelőtték - a rendőrség nem tudott azonnal magyarázatot adni arra, hogy mi lehetett az indíték.

Mindeközben Washingtonban az aktivisták bírálják a törvényalkotókat, mert túl puhának tartják a tervezett új törvényt a veszélyes lőfegyverekről.

Az AP arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadófegyvereket tiltó törvényjavaslat nem vonatkozna 2200 fegyverre, köztük arra a félautomata gépkarabélyra, amely hasonlít az FBI történetének legvéresebb lövöldözése során használt fegyverhez.

Az egyik a .223-as kaliberű Ruger Mini-14, amit betiltanának. A Szenátus elé került tervezet ugyanakkor mentesítené a tilalom alól a pusztítónak tartott fegyver másik változatát. A kettő között az a különbség, hogy a tiltásra javasolt gépkarabély válltámasztéka behajtható, míg a másik fegyver merev puskatussal rendelkezik.

"Ez vicc"- mondta John Hanlon FBI-ügynök, aki túlélte azt az 1986-os lövöldözést Miamiban, amelyben ilyen fegyvert használtak. Hanlont fejbe, kézen és ágyékon lőtték. Két társa meghalt, öten megsebesültek. "Nem tudom, mi a különbség a fegyver két változata között, és hogy így kinek védenék meg az életét" - mondta.

Barack Obama elnök sürgette a katonai fegyverekre emlékeztető "támadófegyverek" betiltását és a tárak kapacitásának korlátozását.

Egy januárban benyújtott törvényjavaslat 157 különböző, rendőri és katonai célokra gyártott fegyver birtoklását tiltaná be, a vadászatra és sportra tervezett puskákat - 2200 modellt - azonban mentesítene a korlátozás alól.

Egyes szakértők szerint mindez csak a törvényhozók hozzá nem értésére bizonyíték. "Ebben nincs logika" - mondta Greg Danas, egy ballisztikai labor elnöke. Bírálták az elképzelést a fegyvergyártók is, akik szerint ad hoc módon ragadtak ki a tilalmi listára szánt fegyvereket.

Az AP megjegyzi, hogy a fegyverek tilalmi listán való felsorolása politikai célokat szolgál. Ha egy modellre nem lehet ráhúzni a támadófegyver leírást, azt nem lehet betiltani. A politikusok így megúszhatják azt, hogy a fegyverüket féltő választók ne rájuk szavazzanak - a törvénytervezet szerint a tilalmi listára került, de korábban beszerzett fegyvereket nem lehetne elvenni gazdáiktól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást