Így változhat az Egyesült Államok külpolitikája a jövőben

Infostart
2013. február 19. 18:56
Az új amerikai külügyminiszterrel mások lettek az amerikai külpolitika prioritásai - mondta az InfoRádió Arénájában Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy Kína fő gazdasági partnere az Európai Unió, ezért mindent megtesz, hogy a Európával csökkenjen a feszültség.

John Kerry szenátusi meghallgatásának legfontosabb tétele az volt, hogy az Egyesült Államok külpolitikája a jövőben gazdaságpolitika lesz - mondta Nógrádi György. Azt is kiemelte az új külügyminiszter, hogy a klímaváltozásra az Egyesült Államoknak készülni kell. Ezzel összefüggésben fontos tényező, hogy a palagáz révén Amerika olcsó energiát tud biztosítani a saját gazdaságának, így lehetővé válik, hogy az Ázsiába átkerült termelést megpróbálják visszahozni.

A lényeg persze az, hogy az Egyesült Államok vezető szerepét fent lehessen tartani - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Ugyanakkor John Kerry a konfrontáció helyett az együttműködésre fog törekedni a külkapcsolatokban Oroszországgal, és minden valószínűség szerint fokozza majd a kommunikációt Kínával, hogy ezzel is enyhítse a Kína és az Egyesült Államok ázsiai szövetségesei közötti feszültséget. Ezzel az új külügyminiszter teljes mértékben átrendezheti a Clinton idején nem jól működő államközi kapcsolatokat.

Ki mellé áll Oroszország?

Kína 2027-re átveheti a világelső szerepet, ez az Egyesült Államok számára alapvető kihívás. Amerika ezért megpróbál létrehozni egy Kínával szemben álló szövetségi rendszert.

A helyzetet bonyolítja Nógrádi szerint a japán-kínai ősi gyűlölet, a koreai kérdés és Észak-Korea harmadik atomkísérlete. A térség szigetei is állandó feszültséget gerjesztenek, hiszen a halászat, továbbá a remélt kőolaj miatt minden szigetre több állam is igényt tart. Nagy kérdés, hogy a taktikázások során ki mellé áll majd Oroszország? 10-15 év múlva dőlhet el, hogy az oroszok Kína, vagy az Egyesült Államok mellé állnak-e.

Kína legfőbb gazdasági partnere ugyanakkor az Európai Unió, ezért mindent megtesz, hogy Európával szembeni feszültségeit csökkentse - vélekedett a szakértő.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nógrádi György Kínáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nógrádi György Maliról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást