Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A leköszönő elnök megkegyelmezett régi szövetségeseinek és barátainak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A leköszönő dél-koreai államfő hivatali megbízatása záróakkordjaként kegyelemben részesített kedden 55, korrupció miatt elítélt személyt, köztük több régi barátját és hatalomra kerülését elősegítő egykori bizalmasát.

A Ri Mjong Bak által kihirdetett amnesztia mások mellett 12 politikusra, öt egykori kormányilletékesre és két képviselőre is vonatkozik. Köztük van Cshun Sin Il, az államfő régi támogatója és barátja, akit csúszópénzek elfogadása miatt ítéltek el, illetve Cshoj Szi Jung, akit a leköszönő elnök politikai mentoraként és bizalmasaként emlegetnek politikai körökben. Távozhat a börtönből Pak Hi De volt parlamenti elnök és Kim Hjo Dzse, a leköszönő elnök egykori politikai főtanácsadója, aki szavazatvásárlás miatt került börtönbe.

Pak Gun Hje megválasztott elnök - akit február végén iktatnak be hivatalába - hatalommal való visszaélésnek minősítette az elnöki kegyelmet.

"Az elnöki hatáskörök túllépésé és a népakarattal ellenkező lépés olyan emberek kegyelemben részesítése, akiket korrupcióval összefüggésbe hozható bűncselekmények miatt ítéltek el" - hangoztatta a megválasztott elnök szóvivője. A leköszönő államfő szóvivője viszont azzal vágott vissza, hogy az elnöki kegyelem összhangban van a hatályos törvényekkel, és nem jelent hivatali hatáskörrel való visszaélést.