eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Mindenki kampányol Olaszországban

Szünet nélkül kampányoltak szombaton is a februári választásokon induló pártok vezetői: a centrum erőit vezető Mario Monti Milánóban, a balközép Demokrata Párt főtitkára, Pierluigi Bersani Torinóban, a jobbközép Szabadság Népe elnöke Silvio Berlusconi a televízióban beszélt híveihez.

"Darabokra szedjük a Szabadság Népét és az Északi Ligát!" - hirdette torinói kampánytalálkozóján Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki négy héttel a parlamenti választások előtt biztosnak mondta magát abban, hogy a PD kerül ki győztesen a voksolásból.

Választási ellenfelének nevezte a PD-vel szövetkező baloldalt és a Silvio Berlusconi vezette Európa-ellenes, populista jobboldalt is Mario Monti, aki Milánóban tartotta kampánya harmadik gyűlését. "Csakis a centrum képes reformjövőt biztosítani Itáliának" - jelentette ki Monti az általa vezetett erők parlamenti és tartományi képviselő-jelöltjeinek bemutatásakor.

Az ügyvezető kormányfő hangsúlyozta: a Monti-lista nem készül kormányszerepre, arról pedig, hogy kivel fog koalícióra lépni, majd a választások eredménye alapján dönt. A sajtó megjegyezte, hogy Monti a kampány elején még a PD-vel való szövetséget részesítette előnyben, pénteken viszont a Berlusconi vezette Szabadság Népének (PdL) ajánlott együttműködést.

Monti feleségével végigsétált a szombaton vásárlókkal teli milánói divatnegyed utcáin, ahol taps és füttyszó is kísérte.

"Nincs párbeszéd a Monti vezette centrumocskával. Monti olyan professzor, aki a gazdaságot a kulcslyukon keresztül szemléli" - fogalmazott Berlusconi egy televíziós interjúban. Hozzátette, hiába állítják a közvélemény-kutatások, hogy a PD tíz százalékkal vezet a PdL előtt, neki más, kisebb különbséget mutató felmérések vannak birtokában.

"Emberi és szakmai méltóságomban is sért, hogy az általam 14 hónappal ezelőtt leváltott Berlusconi vádol engem azzal, hogy nem értek a gazdasághoz, és én vittem csődbe Itáliát" - reagált Monti.

Elindította kampányát az olasz himnusz kezdősoráról elnevezett Fratelli d'Italia (Olasz testvérek) jobboldali párt is, amelyet az egykori Nemzeti Szövetség (AN) politikusai alapítottak. 2009-től a PdL tagjai voltak, de nemet mondtak Berlusconi újbóli miniszterelnöki jelölésére.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×