eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Cameron zsarolja az Európai Uniót?

Nagy-Britannia 2015 után, a következő parlamenti időszak első felében népszavazáson dönthet arról, hogy tagja marad-e az uniónak - jelentette be szerdán David Cameron miniszterelnök. Az InfoRádió szakértőket kérdezett meg az európai nyilatkozathullámot elindító kormányfői beszédről.

David Cameron zsarolni akarja az uniót, amelynek februárban el kell fogadnia a jövőre kezdődő hétéves időszak költségvetését - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági-Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének kutatási igazgatója az InfoRádoónak. Rácz Margit azonban hozzátette: ez az EU ellen való hangolás nem biztos, hogy sikeres lesz, mert Herman von Rompuy elnök alapvető célja az, hogy a világ ne nevessen újra az Európai Unión, mert az nem tud megállapodni a büdzséről.

Cameron egyedül fog maradni, és kénytelen lesz valamilyen kompromisszumot elfogadni - véli a szakértő.

Az ELTE angol-amerikai intézetének igazgatója szerint azonban Cameron kijelentése nem fenyegetés volt kifelé, hanem üzenet befelé, és akár azt is eredményezheti, hogy Nagy-Britanniát ezentúl jobban bevonják a francia-német tengely működésébe

Minden bizonnyal senki sem akarja, hogy a britek kiszálljanak, már csak azért sem, mert az EU a maga helyét az egységnek, az együttműködésnek és a szolidaritásnak köszönheti. Ha kezdetét veszi egy kilépési hullám, akkor az Európai Unió halálra van ítélve - emelte ki Frank Tibor.

Nem csak Nagy-Britanniának volna jó

A brit miniszterelnök csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta: Nagy-Britannia nem akar hátat fordítani az Európai Uniónak, ellenkezőleg, arról van szó, hogy Európa hogyan válhat versenyképesebbé, nyitottabbá, rugalmasabbá, és arról, hogyan biztosítsuk benne Nagy-Britannia helyét.

London egy új, az Egyesült Királyságnak is megfelelő tagsági szerződésről akar tárgyalni az unióval, egy olyanról, amelyet elfogadnak a brit állampolgárok. "Ez nemcsak Nagy-Britanniának volna jó, hanem Európának is. Nagy-Britannia egy jelentős európai tényező minden olyan ügyben, amelyben Európának cselekednie kell - versenyképesebbé kell válnia, harcolnia kell a terrorizmus, küzdenie a globális felmelegedés ellen -, és mi ott vagyunk az élvonalban, amikor érvelni kell. Éppen ez az a fajta politikai cselekvés, amelyet csinálni kell. Na de nem egy központosított politikai unióban! Én abból nem kérek, de Nagy-Britannia sem" - szögezte le Cameron.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×