eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Harctéri bevetésére küldhetik a nőket

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter úgy határozott, hogy eltörölteti az Egyesült Államok haderejében a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat - közölte szerdán a Pentagon több, névtelenül nyilatkozó illetékese.

"Minden szakterületet meg kell nyitnunk a nők előtt, és tudjuk, hogy erre képesek vagyunk" - nyilatkozott a CNN-nek egy katonai illetékes.

A hivatalosan csütörtökön kihirdetendő döntését a Pentagon februárban távozó vezetője az összfegyvernemi vezérkari főnök javaslatára hozta meg. Az egyes fegyveres szolgálatok, amelyeknek haladéktalanul meg kell kezdeniük a végrehajtási terv kidolgozását, 2016 januárjáig kérelmezhetik majd, hogy az esetükben tegyenek kivételt, ha úgy vélik, hogy egyes beosztásokba továbbra sem kerülhetnek nők.

A hadsereg és a tengerészgyalogság az elszállásolás és a fizikai állóképesség szempontjából is mérlegelni fogja a "nemi szempontból semleges" egységek létrehozásának lehetőségét. A fegyvernemek parancsnokainak háromhavonta jelentést kell tenniük arról, hogy mennyivel jutottak előbbre a felmérés végrehajtásában.

A várakozások szerint a nők több harctéri beosztást már az év végétől betölthetnek. A különleges egységeknél és a gyalogságnál ehhez hosszabb időre lesz szükség. A Pentagonnak minden egyes olyan feladatkörről és egységről tájékoztatnia kell a kongresszust, amelyet hozzáférhetővé tesznek a nők számára is. Ezt követően a tárcának 30 ülésnap erejéig várnia kell a végrehajtással.

A miniszteri határozat felülírja azt az 1994-ben elfogadott irányelvet, hogy nők nem szolgálhatnak a frontvonalbeli, kisebb létszámú harci egységekben. Az amerikai fegyveres erőknél 2011-ben törölték a homoszexualitásukat nyíltan vállaló személyek szolgálatára vonatkozó tilalmat, az ő esetükben azonban a katonai vezetés nem alkalmazott hasonló fokozatosságot.

Sajtójelentések szerint a kijelölt védelmi miniszter, Chuck Hagel volt republikánus nebraskai szenátor támogatja Panetta kezdeményezését.

A haditengerészet tengeralattjáróin tavaly jelentek meg a női tisztek. Az év elején az amerikai hadsereg megkezdte a női pilóták és egységparancsnokok toborzását a helikopteres 160. különleges műveleti légi ezredbe. Irakban és Afganisztánban szárazföldi harci egységeknél szolgálnak "hozzárendelt" női katonák. A két háborúban legkevesebb 130 egyenruhás nő vesztette életét, és több mint nyolcszáz megsebesült.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×