eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Európa keményen válaszolt a brit kormányfő próbálkozására

Az európai vezetők azt üzenték a brit miniszterelnöknek, hogy nem válogathat abból, hogy mely Uniós politikát fogad el. Előzőleg David Cameron nagyszabású beszédet mondott, amelyben kijelentette: újratárgyalja hazája kapcsolatát az EU-val és megszavaztatja a briteket arról, hogy Uniós tagállam maradjon-e az ország.

David Cameron olyan retorikába csomagolta mondandóját Nagy-Britannia és az EU viszonyáról, amely szerint ő a többi tagállamnak is jót akar, amikor lazább Uniót akar a jelenleginél. Ha Anglia nem kapja meg, amit akar, akkor az Egyesült Királyság akár ki is léphet - üzente a Csatorna túloldalára.

A kontinentális vezetők azonban úgy érzik, hogy különleges elbírálást akar országának. Bár Angela Merkel német kancellár azt mondta: kész intenzíven tárgyalni Cameron javaslatairól, külügyminisztere, Guido Westervelle megjegyezte: nem lehet válogatni. Laurent Fabius francia külügyminiszter azt mondta: ha belépünk egy futballklubba, akkor nem lehet hirtelen azt követelni, hogy rögbit játsszunk.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig egyenesen ultimátumnak nevezte Cameron udvarias fordulatokkal előadott beszédét és közölte: az európai vezetők el fogják utasítani azt.

Fabius Nagy-Britannia számára veszélyesnek nevezte az esetleges kilépést és az angol-francia kutya-macska barátság hangnemében megjegyezte: vörös szőnyeggel várják majd azokat a cégeket, amelyek ott akarják hagyni Nagy-Britanniát. Még az enyhébben fogalmazó Angela Merkel is azt mondta: az Egyesült Királyság nem követelhet egyoldalú reformokat, bármely alkunak "fair kompromisszumnak kell lennie."

Cameron és a brit euroszkeptikusok gyakran szövetségeseiknek állítják be az eurozónából szintén kimaradt svédeket. Carl Bildt külügyminiszter azonban lehűtötte lelkesedésüket. "Jó dolog a rugalmasság, de ha 28-sebességűvé tesszük Európát, akkor nem lesz semmilyen Európa, csak káosz."

Egyedül Hollandia kommentálta megértően Cameron beszédét. "Olyan Európát akarunk, amely alapfeladataira koncentrál" - mondta a kormányzó Liberális párt Európa-ügyi szóvivője.

A BBC Birminghamben kérdezett embereket egy kávézóban, az utcán és egy konditeremben a beszédről. Meglepő módon sokan azt mondták, hogy ami számít nekik az az, hogy milyen berendezkedés tudja garantálni a munkahelyeket, sokak szerint az európai vita nem hat ki mindennapjaikra.

Cameron beszédében arra is figyelmeztette honfitársait: amikor eljön a népszavazás, nagyon meg kell fontolniuk, hogy a maradásra vagy a kilépésre voksolnak-e. "Nem lesz retúrjegy, nem lehet majd visszatérni" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×