Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koalíciós tapogatózásba kezdtek a pártok Izraelben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A politikai patthelyzetet előrevetítő első választási eredmények fényében megkezdődtek a pártok közötti koalíciós tapogatózások kedd este Izraelben.

Az exit pollok eredményeinek nyilvánosságra hozása után Benjámin Netanjahu, a Likud párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje facebookos oldalán köszönetet mondott "az izraeli polgároknak, akik éltek demokratikus jogukkal".

Netanjahu, akinek pártja a Jiszráél Béténu (Izrael a hazánk) párttal közös listán 31 mandátumot szerzett, úgy véli, hogy "az exit poll eredmények szerint Izrael polgárai egyértelműen kinyilvánították akaratukat, hogy tovább szolgáljak miniszterelnökként, és a lehető legszélesebb kormányt alakítsam meg"- áll a bejegyzésben.

Netanjahu invitáló szavakat intézett Jair Lapidhoz, a Jes Atíd nevű centrista párt vezetőjéhez, amely a második legtöbb mandátumot szerezte a választásokon. "Lehetőségünk van nagy dolgok véghezvitelére Izrael népének javára" - mondta.

A 12 mandátumot szerző Bájt Hajehudi (Zsidó otthon) egyik vezetője a Likud természetes szövetségesének nevezte pártját, szégyenteljesnek és a kampány velejárójának mondta eddigi nézeteltéréseiket.

Seli Jehimovics, a szociáldemokrata Munkapárt elnöke a Facebook közösségi portálon azt írta, hogy "politikai dráma" bontakozik ki Izraelben a választás után.

"A végleges eredményeket csak szerda reggel tudjuk meg. Mindent elkövetek - és már el is kezdtem ezen dolgozni este -, hogy a szociális-gazdasági ügyeken alapuló koalíciót hozzak létre, hogy megakadályozzam egy Netanjahu-kormány létrejöttét"- osztotta meg gondolatait.

A választások legnagyobb meglepetésének, a Jes Atídnak az élén álló Jair Lapid egyelőre csak köszönetet mondott híveinek.