Izraeli választások: A palesztinok "illúziók nélkül" üdvözlete

InfoRádió / MTI
2013. január 23. 21:21
Palesztin tisztségviselők "kellemes meglepetésnek" tekintik a mérsékelt izraeli pártok sikeres választási szereplését, szerintük azonban ez aligha lesz elegendő ahhoz, hogy a miniszterelnök változtasson eddigi keményvonalas politikáján.

A palesztin állam létrehozásáról szóló tárgyalások megfeneklettek azóta, hogy Benjámin Netanjahu elutasította a zsidó telepek építésének leállítását sürgető palesztin követelést. Nevüket elárulni nem kívánó palesztin tisztségviselők e tárgyalások folytatásának lehetőségét illetően óvatos derűlátással tekintenek a jövendő izraeli kormányra. Az eddig kormányzó jobboldali Likud és a második legtöbb voksot szerző, Jair Lapid vezette Jes Atíd (Van jövő) egyaránt nagykoalíció létrehozásában gondolkodik.

Palesztin források ezt reménykeltőnek tartják, de óvakodnak a túlzott várakozásoktól. Hanan Asravi, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik vezető politikusa például Rámalláhban újságírók előtt kifejtette: nem hiszi, hogy az izraeli választások nyomán eljön valamiféle "megváltó", aki egyik pillanatról a másikra elhozza a békét.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyelőre tartózkodik a választások eredményeinek kommentálásáról, tanácsadói csak annyit árultak el, hogy egyelőre tanulmányozza a helyzetet.

A palesztinok körében - mint azt a tanácsadók egy része állítja - volt egyfajta reménykedés, hogy a politikailag meggyengült Netanjahu a zsidó telepek építését illetően mostantól védtelenebb lesz a nemzetközi - főleg az amerikai - nyomással szemben. Más tanácsadók szerint azonban egy mérsékeltebb összetételű kormánykoalíció csupán "fügefalevélként" szolgál majd Netanjahu számára eddigi politikájának folytatásához.

A következő napokban az Abbászt támogató bizottság nyílt levelet készül küldeni az izraeli törvényhozóknak és az izraeli médiának. Abban biztosítani akarja az izraelieket, hogy a palesztinok készek együttműködni a békéért, a megegyezés szerintük mindkét fél érdekeit szolgálja.

A Gázai övezetet irányító rivális palesztin szervezet, a Hamász szerdán úgy értékelte az izraeli választások eredményét, hogy az a "palesztin ellenállás diadalát" tükrözi, amennyiben Netanjahu kudarcot vallott. A szervezet közleményében úgy fogalmaz, hogy bár az izraeli politikai palettán megváltoztak az erőviszonyok, a befutott pártok programja megegyezik abban, hogy mindegyik folytatni kívánja a palesztinok elleni agressziót, továbbra is megtagadja a palesztinok nemzeti jogait. A Hamász ezért a "nemzeti egység" erősítésére törekszik majd, továbbra is az ellenállás útját járja.