eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Clinton magára vállalta a felelősséget a bengázi terrortámadás kezeléséért

Az amerikai külügyminiszter teljes felelősséget vállalt a líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni terrortámadás kezeléséért és védelmébe vette beosztottjait a témáról tartott szerdai meghallgatáson a szenátus külügyi bizottságában.

A tavaly szeptember 11-i támadás négy amerikai, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövetének halálához vezetett. Egy független vizsgálóbizottság megállapította, hogy a külügyminisztérium teljesen felkészületlen volt a támadásra.

Vállalom a felelősséget - jelentette ki Hillary Clinton, akinek valószínűleg ez az utolsó kongresszusi meghallgatása külügyminiszterként, hiszen az új Obama-kormányban már nem vállalta a tisztséget. Dicsérte a tragédiára a külügyminisztériumban és más kormányügynökségeknél adott választ. S több republikánus szenátor kérdésére azzal védekezett: napokig nem volt világos képük arról, hogy mi történt.

A külügyminiszter vehemensen tagadta, hogy az Obama-kormányzat a választási kampány miatt el akarta volna tussolni a terrortámadás tényét. "Egyes emberek azzal vádolták Susan Rice (ENSZ-)nagykövetet és a kormányt, hogy megtévesztették az amerikaiakat. Elmondhatom, hogy ennél semmi sem állhat távolabb a valóságtól" - fogalmazott.

Republikánus politikusok ugyanis bírálták Rice nagykövetnek néhány nappal a támadás után született beszámolóját, s azt, hogy a történteket csupán dühös tüntetők számlájára írtak, nem pedig iszlamista terroristákéra.

"A tény az, hogy van négy halottunk. S hogy ez tüntetés miatt volt, vagy éjszaka sétáló fickók miatt, akik úgy döntöttek, hogy megölnek néhány amerikait? Mit számít ez ma már?" - szögezte neki a kérdést emelt hangon, felháborodottan a meghallgatáson részt vevő szenátoroknak Clinton. Közölte, a bengázi támadás előtt nem kapott az amerikai képviseletek őrizetének megerősítésére vonatkozó kérést.

Clinton a meghallgatáson másik arcát is mutatta. A nyilvánosság előtt általában higgadt és visszafogott külügyminiszter elérzékenyülve, a könnyeivel küszködve mondta el, hogy ez személyes ügy számára, Obama elnökkel és az áldozatok családjaival együtt fogadta a támadás miatt elhunyt amerikaiak hazaérkező koporsóit.

A külügyminiszter figyelmeztetett a terrorizmus növekvő észak-afrikai jelenlétére, és azt jósolta, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű szervezet folytatja bűnös tevékenységét a térségben.

"Ez nagyon komoly és folyamatos veszély lesz. Ez nemcsak terroristák egy csoportja, hanem egy bűnöző vállalkozás" - jelentette ki Hillary Clinton.

A Maliban és Algériában történtekre emlékeztetve a külügyminiszter kijelentette: "nem fér hozzá kétség, hogy az algériai terroristáknak Líbiából volt fegyverük. Nem fér hozzá kétség, hogy az AQMI Maliban lévő maradékainak Líbiából van fegyverük".

A külügyminiszter felidézte, hogy "négy éve a shebaab (szomáliai milícia) az egyik legnagyobb kihívás elé állított bennünket, de most esélyünk van" ellenük. "Meg kell hoznunk a döntést, hogy ugyanezt tesszük Maliban" - tette hozzá.

"Készek vagyunk harcolni, és ez egy szükséges harc. Nem engedhetjük, hogy Mali északi része menedék legyen" a terroristáknak - jelentette ki a két és fél óráig húzódó meghallgatáson.

A globális dzsihádista fenyegetés kapcsán kijelentette: az Egyesült Államok megölheti a vezetőiket, de amíg nem nyer teret a demokrácia a térségben, addig "az instabilitásnak ezzel a szintjével kell szembesülnünk".

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×