Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem tudni, hány katona marad Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A NATO főtitkára örömmel fogadná, ha Magyarország 2014 után is fenntartaná valamilyen formában afganisztáni szerepvállalását - mondta az InfoRádiónak a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságának sajtófőnöke, Jay H. Janzen alezredes.

Afganisztán 2014 után is megkapja a nemzetközi támogatást. Valójában mind a 28 NATO tagállam megerősítette múlt évben Chicagoban, hogy részt vesznek Afganisztán újjáépítésében 2014 után is. Mind katonai értelemben, mint az afgán biztonsági erők tagjainak kiképzése, mind a fejlesztésekben. Emellett egy hatalmas támogatásra is kötelezettséget vállaltak az Afgán Nemzeti Hadsereg fenntartására és más feladatok elvégzésére, amely javíthatja a lakosság életszínvonalát. Biztos vagyok benne, hogy a nemzeti hadsereg 2014 után is képes lesz fenntartani a biztonságot.

Katonai szemszögből ésszerű döntés a kivonulás?


Nem gondolom, hogy ez kivonulás. Ez a lényeg, mert az átmenetről beszélünk. Évek óta tervezzük ezt az átalakítást, ami természetes fejlődés, melyben az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) fokozatosan átadja felelősségét az afgánoknak. Reméljük - és úgy látom, hogy jól halad a folyamat -, hogy 2014 végére minden biztonsági feladatot el tudnak majd látni. Igazából ahogy itt ülünk és beszélgetünk, Afganisztán 80 százalékát afgán egységek biztosítják. A határvidékek például azon kevés terület közé tartoznak, ahol még nemzetközi egységek járőröznek, de arra számítunk, hogy 2014 decemberéig ezek a régiók is az afgánok fennhatósága alá kerülnek, így 2015 januárjára az Afgán Nemzeti Hadsereg biztosíthatja az ország egészét, a határvidékekkel együtt.

2014-ben a Nemzeti Biztonsági Közreműködő Erő befejezi munkáját Afganisztánban. Több forrásból azonban azt lehetett hallani, hogy jó pár katona marad támogatni és kiképezni az afgánokat. Hányan lesznek?


Ami biztos, hogy a NATO 2014 után is jelen lesz Afganisztánban, azt viszont még nem tudjuk, hogy mindez hány katonát jelent. Van még két évünk, ami hosszú idő, hogy meghozzuk ezeket a döntéseket. Megkezdtük a tervek készítését, de még nem tudnám pontosan megmondani, hogy hány katona lesz még ott 2015 januárjában.

Elképzelhető, hogy magyarok is maradjanak?

Úgy tudom, hogy a magyar kormány egyelőre nem döntött erről, de érkeztek olyan jelzések, amelyek alapján érdeklődnek a lehetőség iránt. A főtitkár örömmel fogadná a 2014 utáni magyar szerepvállalást, amennyiben a magyar kormány így dönt.