Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közzétették a délszláv háború boszniai áldozatainak névsorát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szarajevóban közzétették az 1991-96-os délszláv háborúk csaknem százezer boszniai áldozatának névsorát. A neveket a Boszniai halottak könyve című, négykötetes kiadvány tartalmazza, amelyet a szarajevói Kutató- és Dokumentációs Intézet (IDC) készített.

Az intézet munkatársai több mint hétszáz forrással konzultáltak a 95 940 nevet tartalmazó névsor elkészítése érdekében. A dokumentációt, mielőtt könyv alakban megjelent, elektronikus formában már közzétették.

Az összesítés szerint 57 701 katonát és 38 239 polgári személyt öltek meg 1991 és 1996 között a bosznia-hercegovinaiak közül. A civilek közül 31 107 bosnyák, 4178 szerb, 2484 pedig horvát nemzetiségű volt. A katonák közül 30 900 a bosnyák, 20 774 a szerb és 5919 horvát.

Hatezer olyan boszniai áldozat volt, aki a horvát hadsereg és a Horvát Védelmi Tanács (HVO) egységeinek az egyenruháját viselte, amikor meghalt. A megölt horvátok közül 465 a bosnyák hadseregben szolgált, 47 pedig a Jugoszláv Néphadseregben, illetve a boszniai szerb haderőben.

A kiadvány bemutatóján Natasa Kandic, a belgrádi Emberi Jogi Központ igazgatója közölte, hogy hasonló összesítés készül a Koszovóban megöltekről, majd a Szerbiában meghaltakról is. A délszláv háborúk horvátországi áldozatairól a horvát Dokumentációs Központ készít összesítést.

Natasa Kandic szerint összeállítják az 1991-es szlovéniai és a 2000. évi macedóniai konfliktus áldozatainak a listáját is. Ez előmozdítja annak a törekvésnek a megvalósítását, hogy jöjjön létre az Igazság és Megbékélés Regionális Bizottsága nevű nemzetközi testület.