Az ENSZ BT is elítéli az algériai terrorakciót

InfoRádió / MTI
2013. január 19. 10:12
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a legélesebben elítélte az algériai sivatagban végrehajtott terrortámadást és túszejtést.

Helyi idő szerint péntek este kiadott közleményében a testület leszögezte, hogy a terrorcselekmény végrehajtóit, kitervelőit és pénzügyi támogatóit bíróság elé kell állítani. Felhívta a világ országait az algériai kormány támogatására, és megállapította, hogy a terrorizmus minden formája a legsúlyosabb fenyegetést jelenti a béke és biztonság számára.

A közlemény ugyanakkor arra is rámutat, hogy a terrorizmus elleni eszközök alkalmazása során tiszteletben kell tartani az emberi jogokra és a menekültek jogaira vonatkozó nemzetközi törvényeket.

Csaknem három nappal a túszdráma kezdete után egyes jelentések szerint még mindig mintegy 30 túsz van a terroristák fogságában. Az iszlamista terroristák által megszállva tartott szaharai földgázkitermelő telep elleni katonai támadásban 12 túsz veszítette életét - közölte Mohamed Szaid algériai tájékoztatási miniszter péntek este az algériai rádióban. A támadás során állítólag legkevesebb 650 túszt sikerült kiszabadítani. Sokan eltűntek. Hivatalos algériai jelentés szerint a feltehetőleg 32 túszejtő közül 18-at sikerült harcképtelenné tenni.