Cameron elhalasztja az EU jövőjéről szóló beszédét az algériai helyzet miatt

InfoRádió / MTI
2013. január 17. 21:50
Az algériai túszválság miatt David Cameron brit miniszterelnök elhalasztotta péntekre tervezett hollandiai útját és az Európai Unió jövőjéről szóló beszédét, amelyet ott mondott volna el.

A kormányfő hivatalának csütörtök esti közlése szerint Cameron pénteken hazájában marad, hogy folyamatosan figyelje a helyzetet a szaharai gázkitermelő telepnél, ahol előző nap több száz embert, köztük angolokat is foglyul ejtettek a Maliban folyó francia katonai intervenció leállítását követelő iszlamista fegyveresek.

A miniszterelnök a nap folyamán már jelezte, hogy tudomása szerint a túszejtés algériai helyszínén "nagyon rossz a helyzet", és a briteknek rossz hírekre kell felkészülniük.

Amszterdamban Cameron a tervek szerint arról beszélt volna, milyen változásokat képzel el az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyában, beleértve a brit EU-tagság esetleges újratárgyalását is. A beszédet nagy várakozás előzte meg, Cameron mondandójának néhány feltételezett elemét már előre bírálatok érték ellenzékétől és uniós partnereitől, de még az unión kívülről is. Kritikusai egyebek között attól tartanak, hogy a brit EU-politika megváltozása bonyolítaná az unión belüli együttműködést, Londont pedig elszigetelné az EU-ban.