Berlin két teherszállító gépet küld Maliba

InfoRádió / MTI
2013. január 16. 16:13
Angela Merkel német kancellár szerdán bejelentette, hogy kormánya "nagyon rövid időn belül" két teherszállító repülőgépet bocsát a Maliban bevetett nemzetközi katonaság rendelkezésére.

"Úgy vélem, az idő szorít bennünket" - mondta a német kancellár, miután Berlinben tárgyalt Elefántcsontpart elnökével, Alassane Outtarával.

"A terrorizmus Maliban nemcsak Afrikát fenyegeti, de Európát is" - fűzte hozzá.

Outtara az ECOWAS, a nyugat-afrikai államok közösségének elnöki tisztségét is ellátja, és ebben a minőségében kijelentette: "Azt reméljük, hogy ehhez a katonai művelethez minden európai ország hozzájárul". Az elnök úgy véli, hogy Maliban júniusban vagy júliusban választásokat lehet majd tartani, amelynek eredményeként egy demokratikus legitimációval rendelkező kormány gondoskodhat a rend fenntartásáról.

Elképzelhető, hogy a német kormány a jövő hét elején további segítségnyújtásról tárgyal majd. Franciaország széles körű támogatást kért, köztük egy 3300 fős ECOWAS-kontingens Maliba történő szállítását.

Minden országnak meg kellene vizsgálnia, "milyen szabad kapacitással rendelkezik, anélkül, hogy a másutt bevetett katonák biztonságát kockáztatná" - mondta Merkel, célozva Németország afganisztáni jelenlétére.

Berlin hozzájárulhat a menekültek támogatásához, s részt vehet majd az Európai Unió részéről tervezett kiképzési misszióban is.