eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Francia csapaterősítés Maliban

A Maliban beavatkozó francia erők az iszlamisták kezére került Diabali várost bombázták kedd délelőtt. Közben Párizsban bejelentették: fokozatosan 2500-ra növelik az észak-afrikai országba vezényelt katonák számát.

Az ország nyugati részén, a Bamakótól 400 kilométerrel északra található Diabaliban több iszlamista fegyveres meghalt a hétfő éjszakai bombázásban - közölték helyi lakosok. Az iszlamista fegyveresek előző nap foglalták el a várost.

Az északi országrészben, Mopti és Gao városok kórházaiban 86 olyan embert ápolnak, aki a legutóbbi harcokban vagy a bombázásokban sebesült meg - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Arról nem tudott tájékoztatást adni a szervezet, hogy hányan haltak meg.

A párizsi védelmi minisztérium bejelentette, hogy fokozatosan 2500-ra növelik a dzsihádisták elleni harcra Maliba vezényelt katonák számát. Francois Hollande francia elnök néhány órával korábban közölte, hogy jelenleg 750 katona vesz részt a mali hadműveletben, és továbbiak bevetése várható.

Keddre virradó éjjel egy körülbelül negyven páncélozott járműből álló francia konvoj érkezett Elefántcsontpartról a mali fővárosba - közölte az AFP-vel a bamakói francia nagykövetség sajtófelelőse. A páncélosok csatlakozni fognak a francia különleges egységek, helikopterek és harci gépek támogatta mali hadsereghez az iszlamisták elleni hadműveletben - tette hozzá.

A nyugat-afrikai országok vezérkari főnökei összeülnek kedden Bamakóban, hogy előkészítsék annak a több mint 3000 fős, többnemzetiségű erőnek a bevetését Maliban, amely a francia erőket váltja majd le. Nigéria 600, Niger, Burkina Faso, Togo és Szenegál 500-500 katonát küld a kontingensbe, Benin 300-at, Guinea és Ghána pedig 120-120-at.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) - amelynek Mali is tagja - azonnali tűzszünetre és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a szemben álló feleket.

Már csaknem 380 ezer ember menekült el a mali konfliktus elől, közülük 230 ezren az ország határain belül maradtak, 150 ezren valamely szomszédos államba menekültek - közölte kedden Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA). Az Élelmezési Világprogram (WFP) pedig arról számolt be, hogy költségvetéséből 129 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy ellássa élelemmel a rászorulókat Maliban.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×