Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elutasította a bíróság a parlamenti feszület eltávolítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elutasította a varsói körzeti bíróság a lengyel parlament alsóházának üléstermében található feszület eltávolítására vonatkozó keresetet, amelyet a Janusz Palikot vezette antiklerikális mozgalom képviselői nyújtottak be - jelentette kedden a lengyel tömegtájékoztatás.

A mozgalom hét parlamenti képviselője szerint a szejmben kifüggesztett kereszt sérti személyiségi jogaikat, lévén ateista képviselők, ezért annak levételét vagy más vallási szimbólumok kitételének engedélyezését kérték. "Hazánknak nem csak egy vallása van" - hangsúlyozta Andrzej Rozenek képviselő a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint.

A kereset elutasítását kihirdető bírónő, Alicja Fronczyk elismerte ugyan, hogy a szónoki emelvény feletti kereszt miatt kellemetlenül érezhetik magukat az ateisták, ugyanakkor álláspontja szerint ettől még nem sérülnek személyiségi jogaik.

A szejm üléstermében 14 éve függ a kereszt, 1997-ben az akkori kormányzó jobboldali Szolidaritás Választási Akció két képviselője helyezte el.

Ewa Kopacz, a szejm elnöke, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) politikusa korábban már elutasította a kereszt eltávolítására vonatkozó kérelmet. A Kopacz által megbízott jogi szakértők szerint az ülésteremben lévő feszület nem sérti sem az alkotmányt, sem pedig az európai jogot. A parlament hivatala nevében az államügyész is kifogásolta a keresetet, mint mondta, az sérti a hívők érzéseit.

A panaszt benyújtó képviselők az ítélet ellen fellebbezhetnek. A Palikot Mozgalom korábban úgy nyilatkozott: ha kell, az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak kérésükkel. A párt 43 képviselőjével a lengyel parlament alsóházának harmadik legerősebb frakciója.