eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elutasította a bíróság a parlamenti feszület eltávolítását

Elutasította a varsói körzeti bíróság a lengyel parlament alsóházának üléstermében található feszület eltávolítására vonatkozó keresetet, amelyet a Janusz Palikot vezette antiklerikális mozgalom képviselői nyújtottak be - jelentette kedden a lengyel tömegtájékoztatás.

A mozgalom hét parlamenti képviselője szerint a szejmben kifüggesztett kereszt sérti személyiségi jogaikat, lévén ateista képviselők, ezért annak levételét vagy más vallási szimbólumok kitételének engedélyezését kérték. "Hazánknak nem csak egy vallása van" - hangsúlyozta Andrzej Rozenek képviselő a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint.

A kereset elutasítását kihirdető bírónő, Alicja Fronczyk elismerte ugyan, hogy a szónoki emelvény feletti kereszt miatt kellemetlenül érezhetik magukat az ateisták, ugyanakkor álláspontja szerint ettől még nem sérülnek személyiségi jogaik.

A szejm üléstermében 14 éve függ a kereszt, 1997-ben az akkori kormányzó jobboldali Szolidaritás Választási Akció két képviselője helyezte el.

Ewa Kopacz, a szejm elnöke, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) politikusa korábban már elutasította a kereszt eltávolítására vonatkozó kérelmet. A Kopacz által megbízott jogi szakértők szerint az ülésteremben lévő feszület nem sérti sem az alkotmányt, sem pedig az európai jogot. A parlament hivatala nevében az államügyész is kifogásolta a keresetet, mint mondta, az sérti a hívők érzéseit.

A panaszt benyújtó képviselők az ítélet ellen fellebbezhetnek. A Palikot Mozgalom korábban úgy nyilatkozott: ha kell, az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak kérésükkel. A párt 43 képviselőjével a lengyel parlament alsóházának harmadik legerősebb frakciója.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×