eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Martin Luther King és Lincoln bibliájára esküszik fel Obama

Barack Obama elnök idei beiktatása alkalmából a legendás polgárjogi harcos, Martin Luther King és rabszolga-felszabadító hivatali elődje, Abraham Licoln bibliájára esküszik fel - közölte pénteken a szertartást szervező hivatalos bizottság.

Obama kétszer teszi le a hivatali esküt. Ennek oka, hogy az amerikai alkotmány 20. kiegészítése január 20-át tette meg az elnöki hivatali beiktatás napjának, ám ez a nap idén vasárnapra esik, amikor ilyen alkalomból nem szokás parádékat szervezni. Ezért a Fehér Ház újraválasztott lakója 20-án szűk körű szertartáson, 21-én pedig a hagyományoknak megfelelően, a kongresszus lépcsőjén tesz fogadalmat.

Az elnök a második, nagy nyilvánosság előtt megrendezendő eskütételéhez egyszerre használja majd Martin Luther King "úti bibliáját" és egy olyan szentírást, amelyet hajdan Abraham Lincoln birtokolt. Az elsővel King tiszteletes történelmi "washingtoni menetelésének" 50-ik, a másodikkal pedig a feketék egyenjogúságát kimondó proklamáció 150-ik évfordulója előtt kíván tisztelegni.

A Lincoln-bibliát használták a történelmi ikonná magasztosult első republikánus elnök 1861. március 4-i beiktatásán is, és Obama négy évvel ezelőtt is erre tett fogadalmat.

Az első, privát körben megrendezendő szertartáshoz Obama a first lady családi bibliájára tesz fogadalmat. Ezt Michelle Obama anyja, Fraser Robinson vásárolta 1958-ban az édesanyjának, LaVaughn Delores Robinsonnak, anyák napjára.

Joe Biden alelnök a saját családi bibliájára esküszik fel. A kelta kereszttel ékesített borítójú, csaknem 13 centiméter vastag kötet 1893 óta képezi a Bidenek tulajdonát. A politikus erre tett fogadalmat szenátorként és 2009-ben is, amikor első ízben választották meg az Egyesült Államok második közjogi méltóságának.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×