Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Martin Luther King és Lincoln bibliájára esküszik fel Obama

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama elnök idei beiktatása alkalmából a legendás polgárjogi harcos, Martin Luther King és rabszolga-felszabadító hivatali elődje, Abraham Licoln bibliájára esküszik fel - közölte pénteken a szertartást szervező hivatalos bizottság.

Obama kétszer teszi le a hivatali esküt. Ennek oka, hogy az amerikai alkotmány 20. kiegészítése január 20-át tette meg az elnöki hivatali beiktatás napjának, ám ez a nap idén vasárnapra esik, amikor ilyen alkalomból nem szokás parádékat szervezni. Ezért a Fehér Ház újraválasztott lakója 20-án szűk körű szertartáson, 21-én pedig a hagyományoknak megfelelően, a kongresszus lépcsőjén tesz fogadalmat.

Az elnök a második, nagy nyilvánosság előtt megrendezendő eskütételéhez egyszerre használja majd Martin Luther King "úti bibliáját" és egy olyan szentírást, amelyet hajdan Abraham Lincoln birtokolt. Az elsővel King tiszteletes történelmi "washingtoni menetelésének" 50-ik, a másodikkal pedig a feketék egyenjogúságát kimondó proklamáció 150-ik évfordulója előtt kíván tisztelegni.

A Lincoln-bibliát használták a történelmi ikonná magasztosult első republikánus elnök 1861. március 4-i beiktatásán is, és Obama négy évvel ezelőtt is erre tett fogadalmat.

Az első, privát körben megrendezendő szertartáshoz Obama a first lady családi bibliájára tesz fogadalmat. Ezt Michelle Obama anyja, Fraser Robinson vásárolta 1958-ban az édesanyjának, LaVaughn Delores Robinsonnak, anyák napjára.

Joe Biden alelnök a saját családi bibliájára esküszik fel. A kelta kereszttel ékesített borítójú, csaknem 13 centiméter vastag kötet 1893 óta képezi a Bidenek tulajdonát. A politikus erre tett fogadalmat szenátorként és 2009-ben is, amikor első ízben választották meg az Egyesült Államok második közjogi méltóságának.