Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Agyonlőttek három kurd nőt Párizsban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Holtan találtak három kurd aktivista nőt csütörtökre virradó éjjel Párizs keleti részén, a kurd intézetben, mindhármukat a fejükön érte a halálos lövés - közölte egy rendőrségi forrás.

A holttestekre röviddel hajnali 2 óra előtt bukkantak rá az 1983-ban alapított intézet területén, amely a francia főváros 10. kerületében, a Lafayette utcában található. Az első feltételezések szerint a török állampolgársággal rendelkező áldozatokat kivégezték, de még vizsgálják a tragédia pontos körülményeit.

A központ egy munkatársa elmondta, hogy az egyik áldozat a Törökországban fegyveres harcot is folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) alapító tagja volt. A két másik nő látogatóként érkezett az intézetbe. "Nincs kétségem afelől, hogy a történtek mögött politikai indíték áll" - tette hozzá az ügyben megszólaló.

A PKK-hoz közeli Firat hírügynökség értesülése szerint az egyik áldozat a brüsszeli székhelyű Kurdisztáni Nemzeti Kongresszus politikai csoportjának párizsi képviselőjeként tevékenykedett.

Az áldozatok feltehetőleg ismerték támadóikat, akiket maguk engedtek be abba a helyiségbe, ahol a brutális gyilkosság történt.

A hír hallatán az intézet előtt csütörtökön a párizsi kurd közösség 200-300 tagja gyűlt össze. Manuel Walls francia belügyminiszter "tűrhetetlennek" nevezte a történteket.

A Kurdisztáni Munkáspárt, amelyet több nemzetközi szervezet és nyugati ország terrorszervezetnek tekint, 28 éve harcol a török fennhatóság ellen. Az összecsapásokban becslések szerint több mint 40 ezren haltak már meg.