Washingtont aggasztja a brit EU-referendum lehetősége

InfoRádió / MTI
2013. január 9. 19:59
Nyíltan az Egyesült Államok aggályainak adott hangot szerdán Londonban egy magas rangú amerikai külügyi illetékes a brit-EU viszonyrendszerről rendezendő esetleges népszavazás miatt.

Philip Gordon, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára - aki a brit kormány EU-ügyi államtitkárával, David Lidingtonnal tárgyalt szerdán Londonban - a megbeszélés előtt újságíróknak kijelentette: az Egyesült Államoknak bővülő kapcsolatrendszere van az Európai Unióval mint intézménnyel. Utóbbi mind erőteljesebben hallatja hangját a világban, és Amerika érdeke az, hogy Nagy-Britannia is erőteljesen hallassa hangját az EU-ban.

Gordon szerint ugyanakkor az EU-n belüli tárgyalások hagyományosan sokszor "befelé forduló" jellegűek, és a referendumoknak is gyakran az a következményük, hogy az érintett ország "befelé fordulóvá válik".

Az amerikai külügyi illetékes ezzel egyértelműen azokra a mind élesebb vitákra utalt, amelyek a brit belpolitikában zajlanak az unió és London jövőbeni viszonyáról, különösen a kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnya által mind nagyobb erővel követelt, e viszonyrendszerről szóló népszavazásról.

David Cameron brit miniszterelnök minapi nyilatkozatában - részletek nélkül - ígéretet tett arra, hogy a brit választóknak lesz alkalmuk "valós döntésre" Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kapcsolatairól. A tory parlamenti jobbszárny azonban ennél jóval egyértelműbb kötelezettségvállalást követel arra, hogy a kormány a brit EU-tagság jövőjéről ír ki népszavazást.

Cameron nem támogat egy ilyen jellegű referendumot; hivatalos álláspontja szerint Londonnak újra kell tárgyalnia az EU-hoz fűződő kapcsolatok szabályrendszerét, és ennek keretében el kell érnie bizonyos szuverenitási hatáskörök "hazatelepítését".

A brit üzleti élet több magas rangú szereplője azonban ettől is óva intette a brit kormányfőt.

A Financial Times szerdai kiadásában közölt nyílt levelében több brit - vagy nagy-britanniai központú - óriáscég elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a brit kormánynak nem szabad kezdeményeznie az unióhoz fűződő kapcsolatok teljes körű újratárgyalását, mivel ez szinte bizonyosan visszautasításra lelne.

A levél aláírói - köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, Chris Gibson-Smith, a Londoni Értéktőzsde elnöke és Sir Michael Rake, a British Telecom elnöke - szerint egy ilyen kezdeményezés kockára tenné Nagy-Britannia EU-tagságát, és ezzel olyan bizonytalanságot teremtene, amelynek következményeit a brit üzleti szféra szenvedné meg.