A török kormány megállapodott Öcalannal

InfoRádió / MTI
2013. január 8. 19:28
A török kormány és az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Abdullah Öcalan kurd vezető megállapodott annak a tervnek a kereteiről, amely előirányozná a kurd felkelők lefegyverzését cserébe a kisebbségi jogokért - írja keddi számában a Radikal napilap.

A lap szerint titkosszolgálati vezetők több ízben tárgyaltak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjével a konfliktus befejezésének négy szakaszból álló tervéről.

Öcalan egy börtönszigeten tölti büntetését. Az utóbbi hetekben több hír is felröppent a titkos tárgyalásokról, majd a kormány is megerősítette, hogy az egyeztetések célja véget vetni a három évtizede tartó kurd felkelésnek, amely közel 40 ezer ember életébe került.

"Az Öcalannal való találkozás ... helyes lépés, logikus és helyénvaló" - jelentette ki a Béke és Demokrácia Párt (BDP - a kurd kisebbség legális mozgalma) vezetője, Selahattin Demirtas egy ankarai pártgyűlésen. "Csakis ezzel a lépéssel kezdődhet béke Törökországban" - fűzte hozzá.

A Radikal azt írja, hogy a PKK fegyveresei az ellenségeskedésnek véget vető kezdeményező lépés után kivonulnak török területről. Ezt követően megkezdődnek a leszerelési tárgyalások, mielőtt a felkelők végleg leteszik fegyvereiket.

Öcalan négy levelet készít elő a konfliktus befejezéséről vallott nézeteinek összefoglalásaként, amelyeket a BDP, a PKK észak-iraki parancsnokai, a PKK európai aktivistái és a török közvélemény számára ír.

A béketerv előirányozza több ezer olyan fogoly szabadon bocsátását, akiket a PKK-val fenntartott kapcsolatokkal vádoltak meg és börtönöztek be a török hatóságok.

A folyamat során alkotmányreform keretében megszüntetik a kurd nyelvű iskolai oktatás akadályait, megerősítik a helyi közigazgatás szerepét: Ezen kívül etnikai értelemben semleges formában határozzák meg az állampolgárság fogalmát, vagyis a "török állampolgár" helyett a "Törökország állampolgára" megfogalmazást vezetik be.

A Radikal értesülését nem erősítették meg hivatalos források, de a lap kurd kérdésekben általában megbízhatónak számít.