Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszűnhet a legrégibb svájci bank

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kénytelen lesz beszüntetni működését a legrégibb svájci bank, miután bűnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság előtt az amerikai polgároknak adóelkerülésben nyújtott támogatás miatt ellene indított vádban - számolt be a brit BBC hírszolgálat.

Az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat előtt 35 évvel, 1741-ben alapított Wegelin & Co. elfogadta az amerikai bíróság által rá kivetett 57,8 millió dolláros (44 millió euró) büntetést, amelynek megfizetése után a bank - a közleménye szerint - "beszünteti működését".

A bank az eljárás során elismerte, hogy közel tíz éven keresztül több mint száz amerikai állampolgárnak nyújtott támogatást 1,2 milliárd dollár elrejtésében az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS) elől.

A svájci bankok már évek óta nem nyitnak amerikai polgároknak offshore számlákat. Preet Bharara ügyész szerint a bank "a legnagyobb készséggel töltötte be a más svájci bankok által hagyott űrt, miután azok az amerikai hatóságok nyomására felhagytak a gyakorlattal". Az ügyész rámutatott, hogy az amerikai igazságszolgáltatás törekvése, hogy ne csak az adóelkerülő személyeket, de az ebben számukra támogatást nyújtó pénzintézeteket is felelősségre tudja vonni - bárhol is legyenek a világon - precedens értékű eredményt ért el a New York-i bíróság döntésével.

Az amerikai hatóságok tavaly februárban indították el az eljárást a Wegelin bank ellen, majd "szökésben lévőnek" nyilvánították azt, miután vezetői nem tettek eleget az idézésnek és nem jelentek meg az amerikai bíróság előtt. A bank az ellene felhozott vádakat azzal hárította el, hogy mivel kizárólag Svájcban rendelkezik fiókokkal ezért rá csak a svájci törvények vonatkoznak.

A Wegelin-ügy négy évvel követi a szintén svájci, de nemzetközi hálózattal rendelkező UBS bank ellen hasonló váddal indított eljárást, amelyben az UBS 780 millió dollár büntetést fizetett az amerikai hatóságoknak és egyúttal átadta a nála vezetett amerikai számlák adatait is. Az UBS azonban nem vallotta bűnösnek magát és nem is mondták ki annak, hanem a büntetés megfizetése fejében ejtették az ellene felhozott vádat.

Az nem ismeretes, hogy a Wegelin átadta-e a nála vezetett amerikai számlák adatait a hatóságoknak vagy sem. Egyelőre az sem világos, hogy a Wegelin bankárai, Michael Berlinka, Urs Frei és Roger Keller ellen párhuzamosan indított hasonló vádat ejtik-e az amerikai hatóságok vagy sem.