eur:
393.1
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Reformok híján erőszakos forradalmat kockáztat a kínai vezetés?

Nyílt levélben hívta fel a reformok fontosságára a vezetés figyelmét több tucat prominens értelmiségi Kínában, akik szerint változás nélkül erőszakos forradalom is jöhet az országban.

A levelet több mint 70 egyetemi professzor, jogi szakértő és más értelmiségi jegyzi. Az írás szerint a régóta elodázott politikai reformok nem halogathatók tovább Kínában, s ha a vezetés nem válaszol a társadalmi nyomásra, akkor erőszakos forradalmat kockáztat.

Változás nélkül növekvő frusztrációra kell számítani, a hivatali korrupció és a társadalmi elégedetlenség olyan fokra hághat, hogy káosz és felfordulás jöhet, Kína pedig ismét elszalasztja a békés reformok lehetőségét - áll a nyílt levélben. A Kínai Kommunista Pártnak a demokrácia felé kell elindulnia, függetlenítenie kell a törvényhozást és mélyíteni a piaci reformokat - vélik az értelmiségiek.

A levélben azt is kiemelik: a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása feltartóztathatatlan globális trendek. Kína száz évének véres és erőszakos történelme, főképp a Kulturális Forradalom fájdalmas és tragikus példája azt mutatja, hogy ha a demokrácia, emberi jogok, jogállamiság és alkotmányos kormányzás ellenében történik fellépés, az emberek szenvednek, a társadalmi és politikai stabilitás pedig lehetetlen - áll a dokumentumban.

A levél az elmúlt hetekben keringett a kínai interneten, ám az arról szóló híradásokat a cenzorok eltávolították.

A reformok szükségességéről az elmúlt hónapokban számos fórumon szó esett Kínában. Azzal kapcsolatosan korábban már több lap és elemzés is úgy fogalmazott: akár akarja, akár nem, az új vezetés kénytelen lesz reformokat foganatosítani, azt ugyanis túl sokáig halasztották már.

A Stratégia és Reform kínai agytröszt egyenesen úgy fogalmaz: a következő évtized lehet a kínai vezetés utolsó nagy lehetősége, hogy valós változásokat vigyen véghez, e nélkül válság várhat rá.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×