Haditengerészeti gyakorlatot kezdett Irán

InfoRádió / MTI
2012. december 28. 10:31
Hatnapos haditengerészeti gyakorlatot kezdett Irán pénteken a Hormuzi-szorosban, az Ománi-öbölben és az Indiai-óceán északi részén, hogy demonstrálja katonai képességeit e fontos tengeri szállítási útvonalon - jelentette az IRNA.

Habibolla Szajjari haditengerészeti parancsnok azt mondta a hírügynökségnek, hogy Irán bizonyítani akarja: képes megvédeni az ország határait, valamint a béke és a barátság üzenetét akarja elküldeni a szomszédos országoknak. A szóban forgó terület nagysága mintegy egymillió négyzetkilométer - tette hozzá.

Irán gyakran fenyegetőzik azzal, hogy ha katonai támadás érné vitatott atomprogramja miatt, lezárná a Hormuzi-szorost, amelyen a világ hajón szállított kőolajának 40 százaléka halad át.

Az iráni haditengerészet tavaly decemberben is tartott hasonló, tíznapos gyakorlatot, négy hónapja pedig, amikor az Egyesült Államok és szövetségesei a Perzsa-öbölben a hajózási útvonalak felszabadítását gyakorolták, egységeik közelébe vezényelt egy tengeralattjárót és egy rombolót.

Szajjari parancsnok beszámolt arról, hogy a mostani gyakorlaton a haditengerészet rakétarendszerét, hadihajóit, tengeralattjáróit tesztelik, továbbá a járőrözést és a felderítést gyakorolják.