Letartóztatták Szerbia leggazdagabb emberét

InfoRádió / MTI
2012. december 14. 19:19
Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken Belgrádban Miroslav Miskovic milliárdos oligarchát, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét.

Az "üzletember" Jugoszlávia véres szétesése idején kezdte el kiépíteni kiskereskedelmi birodalmát, a Delta holdingot. A vállalatnak ma 7 ezer alkalmazottja van, és a kiskereskedelem mellett vannak érdekeltségei a mezőgazdaság, az ingatlanpiac területén és a biztosítási szektorban nem csak Szerbiában, de szerte a Balkánon. A Delta Szerbiában a Nike sportszerek kizárólagos viszonteladója és a Costa Coffee kávézólánc franchise partnere.

A Szerbiában fél éve hatalomra került új, nacionalista kormány azt ígérte, fellép a korrupció ellen, de ezt már sok korábbi kormány is mondta, ezért sokan csak legyintettek. A korrupcióellenes hivatal évek óta tájékoztatta a kormányt Miskovic viselt dolgairól, mégsem történt semmi.

Ezért robbant szerdán bombaként a hír, hogy Miskovicot fiával, Markóval és hét másik emberrel együtt őrizetbe vették, és kihallgatták. A szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője elmondta: a gyanú szerint Miskovic és társai 2005-től 2010 végéig átszámítva csaknem 26 millió euró (bő 7 milliárd forint) veszteséget okoztak a szerb államnak privatizált, majd csődbe ment útépítő cégeken keresztül. A Delta holding közleményben tagadta, hogy bármilyen szabálytalanság történt volna.

"Senki sem érinthetetlen" - jelentette ki Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes, a meglepő korrupcióellenes fellépés irányítója az őrizetbe vételek napján. A rendőrség közölte, hogy megerősítették a politikus személyi védelmét, mert Miskovic állítólag megfenyegette.

Nyugati diplomaták szerint tartani lehet tőle, hogy az új kormány "megtérése" nem valódi fordulat, a kormányzó Szerb Haladó Párt csak a választóknál akar jó pontokat szerezni. Tény ugyanakkor, hogy az Európai Unió is kézzelfogható eredményeket vár a korrupció elleni harcban Szerbiától. Belgrád szeretné 2013-ban megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat a 27-ekkel.

Miskovic a szerb napilapok karikatúráinak visszatérő figurája, előszeretettel ábrázolják olyan emberként, akinek a zsebében van egész Szerbia. A vékony, szemüveges, 67 éves oligarcha 1990-ben a néhai diktátor, Slobodan Milosevic uralma idején miniszterelnök-helyettes volt, de gyorsan átnyergelt a magánszektorba. 2007-ben a Forbes magazin 765 millió euróra becsülte a vagyonát. Miskovic 2011-ben 932 millió euróért adta el a Delta Maxi szerb szupermarket-láncot a belga Delhaize csoportnak.