Megdöbbentő adatok: ennyi magyar él Angliában

Infostart
2012. december 12. 14:46
A 2011-es angliai és wales-i népszámlálás most közzétett adatai szerint a lakosság összetétele a bevándorlás következtében alaposan megváltozott. Ugrásszerűen növekedett az angliai lengyelek száma, Londonban pedig immár több a külföldi születésű, mint a fehér brit szülőktől származó lakos. Hivatalosan nem él 200 ezer magyar Angliában, honfitársainkat a 160 ezer jamaikai is megelőzi a statisztikában.

1801 óta tíz évenként tartanak népszámlálást Angliában és Walesben, a skótok külön végzik a felméréseiket. A 2011-es népszámlálás szerint az angliai és walesi lakosság száma a bevándorlás következtében soha nem tapasztalt mértékben, közel négy millió lélekkel nőtt, de ugyanakkor minden eddiginél vegyesebbé vált.

Az, hogy az Európai Unió tagországai között korlátozatlan a népmozgás, továbbá az a tényező, hogy a világban leginkább angolul tanulnak meg anyanyelvükön kívül az emberek, lengyelek és más kelet-közép európaiak, de érdekes módon például németek százezreit is a szigetországba vonzotta. Immár nem csak hajdani brit gyarmatokról, Ázsiából, Afrikából vagy a Karibi szigetekről érkeznek tömegével bevándorlók.

Az Angliába és Walesbe bevándorolt külföldi születésűek statisztikai sorrendje a következő: a legtöbben még mindig az indiaiak vannak, 649 ezren, de a második helyet immár az 579 ezer lengyel foglalja el, megelőzve a pakisztániakat, holott tíz éve még csak 68 ezren voltak. A három legnagyobb bevándorolt népcsoport után találjuk az írekét, s meglepetésként a németekét, - az utóbbi évek során mögéjük szorultak még a bangladeshiek, a nigériaiak és a dél-afrikaiak is.

Úgy tudni, 200 ezer magyar él jelenleg Angliában és Wales-ben, de az ideiglenes vendégmunkásokat úgy látszik nem vették számításba, mert a hivatalos listán a jamaikaiakat jelölik, 160 ezer fővel.

A lengyelek tömeges bevándorlásának több oka van. Egyrészt az, hogy néhány éve még magas volt ott a munkanélküliség, alacsony volt a mezőgazdasági munkások bérszintje, és talán az is figyelembe vehető, hogy már a második világháború idején sok lengyel emigrált Angliába, például a lengyel hadsereg java része, tehát sokan rokonokhoz vagy lengyel kolóniákhoz csatlakozva költöznek most ide.

Míg az angol vidéken csak húsz százalék körül van a bevándoroltak aránya, London kezd teljesen megváltozni. Immár a lakosság kevesebb, mint 50 százaléka mondta magát fehér bőrű brit születésűnek. S a londoni "színtéren" százezer számra élnek a különböző összeállítású vegyes házasságok utódai is.

Valószínű, hogy az íreknek és a lengyeleknek köszönhetően számottevő mértékben nőtt a katolikusok száma. A vallásokat illetően azonban érdekes jelenséget tárt fel a tavalyi népszámlálás: Angliában és Wales-ben 59 százalék a keresztény, 5 százalék a mohamedán, és mivel erre a kérdésre nem volt kötelező válaszolni, 7 százalék a rubrikát kitöltetlenül hagyta. Viszont a lakosság 25 százalékáról az derült ki, hogy semmilyen valláshoz sem tartozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást