Tűzszüneti tárgyalások rakétákkal

InfoRádió / MTI
2012. november 21. 11:10
A Gázai övezet elleni hadművelet nyolcadik napján is egy időben folytatódnak az Izrael elleni rakétatámadások és tűzszüneti tárgyalások.

A Gázai övezet rakétái elleni hadművelet első hetében az izraeli oldalon öten haltak meg és 79 a sebesültek száma. A palesztinoknál 132-en vesztették életüket, közülük 58 civil és 18 gyermek, valamint ezeregyszázan sebesültek meg.

Az izraeli hadsereg mintegy 1500 légicsapást hajtott végre gázai hadilétesítmények és a Hamász intézményei ellen, miközben a palesztin szervezetek 1270 rakétát lőttek ki izraeli településekre. Ezek közül a Vaskupola védelmi rendszer a lakott területre irányzott rakéta közül 380-at még a levegőben megsemmisített, 47 viszont lakóhelyeken csapódott be.

Egy nap alatt a legtöbb palesztin rakéta - 316 - a múlt csütörtökön ért izraeli területre, ezen a héten kedden volt a legkevesebb rakétakilövés Gázából, mindössze 120-at számoltak össze a izraeli tűzszerészek.

Izrael eddig 56 ezer tartalékost mozgósított, de a kormány felhatalmazást adott akár 75 ezer katona háborús behívójának a kézbesítésére. Szerdán az izraeli hadsereg 25 gázai célpontot lőtt, és ebből 21 rakéta-kilövőállás volt, három csempészalagút, és a Hamász egy fegyverkészítő műhelye - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Szerdán a Gázai övezetből a közeli határ menti izraeli településekre lőttek rakétákat, valamint Askelont és Asdódot vették célba. A Vaskupola rendszer elhárította a nagyobb városoknak szánt lövedékeket, a becsapódások csak anyagi károkat okoztak a katonai rádió híradásai szerint.

Az első összegzések szerint a hadművelet izraeli katonai költségei körülbelül 2000 milliárd sékelre, vagyis 120 000 milliárd forintra rúgnak, a civileknek okozott anyagi károk pedig újabb 1000 milliárd sékelt, mintegy 60 000 milliárd forintot tesznek ki. Izraeli médiaértesülések szerint a teljes összeg Izrael éves katonai költségvetésének mintegy öt százalékával egyenlő.