Tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász között

InfoRádió / MTI
2012. november 21. 18:51
Az egyiptomi külügyminiszter bejelentette, hogy létrejött a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom között.
A fegyverek szerda este hallgatnak el - közölte Kairóban Mohamed Kamel Amr. A tűzszünet közép-európai idő szerint 20 órakor lép életbe.

A hírügynökségekhez kiszivárgott részletek szerint a szerda este bejelentett gázai tűzszünetben a Hamász vállalta az övezetből kiinduló összes rakétatámadás leállítását, Izrael pedig azt, hogy megszünteti a radikális palesztin szervezet vezetőinek célzott likvidálását, és a Gáza elleni összes (légi, szárazföldi és tengeri) hadműveletet. A többi palesztin frakciónak is be kell szüntetniük támadásaikat.

Izrael megígérte, hogy rövid "lehűlési" időszak után enyhít a Gázai övezet blokádján, de arra nézve még nincsenek szilárd kötelezettségvállalások, hogy ez konkrétan mit jelent. A zárlat 2007 óta van érvényben, de eközben fokozatosan megszüntettek bizonyos korlátozásokat.

Musza Abu Marzuk, a Hamász egyik vezetője szerint a 24 órás nyugalmi időszak után kezdődnek a tárgyalások a részletekről. Az izraeli média meg nem nevezett forrásai szerint a leendő megállapodás részleteit egy nemzetközi összekötő csoporton keresztül "kezelik".

Az al-Ahram című egyiptomi lap szerint Kairó garanciákat kap arra vonatkozóan, hogy mindkét fél tartja magát a megállapodásba foglaltakhoz. A felek kötelezettséget vállalnak, hogy lemondanak mindenfajta olyan akcióról, amely az egyezmény megszegését jelentené.