Naponta tíz ember veszti életét a leszámolásokban - videó

Infostart
2012. november 20. 12:24
Nem csillapodik az erőszak Sao Paulóban, egyetlen éjszaka alatt legalább tíz ember vesztette életét tűzharcban a brazíliai nagyvárosban. A szeptemberben kezdődött erőszakhullám kiváltó oka az volt, hogy a hatóság lecsapott a PCC bűnszervezetre, megnehezítve a banda kábítószer-üzelmeit. November első két hetében naponta átlagosan tíz ember vesztette életét a leszámolásokban a 11 milliós óceánparti városban.

Brazília legnépesebb városában egyre több áldozata van a rendőrök és bandák közötti összecsapásoknak.

Több mint 250 civil és 100 rendőr halt meg a közelmúltban a rendőrség bűnözői csoportok elleni küzdelme során a brazíliai Sao Paolóban - közölte a BBC. Mint írták: az elmúlt héten egyetlen éjszaka alatt hét ember vesztette életét. A BBC honlapján videótudósítást is láthat.

Brazíliában a szervezett bűnözést elsősorban a börtönökből irányítják. Ez egy dinamikus, nehezen követhető rendszer, ami úgy működik mint egy terroristacsoport, melyben önálló sejtek végzik a saját feladataikat. Ez pedig könnyűvé teszi egyszerű parancsok kiadását a börtönökből.

A legtöbb rendőrt szolgálat után, otthonában támadták meg, így sok egyenruhás egyszerűen bosszút akar állni.

A BBC riportja szerint a rendőrök rokonai egyre inkább tartanak a harc következményeitől, Roberval Franca, a város katonai rendőrségének parancsnoka mégsem látott összefüggést a támadások között.

A rendőrség nem reagál feltételezésekre és pletykákra, csak tényekre és bizonyítékokra. A nyomozásaink alapján sok civilt öltek meg a drogdílerek ám a rendőri érintettségre nincs meggyőző bizonyíték.

Sao Paolo állam több mint 100 ezer rendőrt foglalkoztat teljes munkaidőben és a hatóságok ragaszkodnak hozzá, hogy ez elegendő az erőszakhullám kordában tartásához a BBC helyi tudósítója szerint azonban a harcnak még koránt sincs vége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást