Erősebb kezű lesz az új kínai vezetés

Infostart
2012. november 19. 08:21
A technokraták után konzervatív politikusok kerültek a Kínai Kommunista Párt vezetésébe - mondta Szunomár Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa és Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Kínai Kommunista Párt legutóbbi kongresszusával a fejlesztésorientált, a kínai viszonyok között liberálisabb pártvezetést konzervatívabb politikusok váltották fel - mondta a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Matura Tamás szerint a hétfős politikai bizottság állandó bizottságának az összetétele ebbe az irányba mutat, de mindig hozzá kell tenni, hogy a Kínai Kommunista Párton belül való előrejutásnak alapvető feltétele az, hogy a politikus lojalitást mutasson az előtte járó generáció iránt.

Szunomár Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa hozzátette: nem lehet tudni, hogy mi zajlik ilyenkor a színfalak mögött, de az tény, hogy a régi káderek beleszólnak az újak kiválasztásába.

Biztos vannak háttéralkuk, például azért is, mert a jelenlegi pártfőtitkár és helyettese között van némi különbség. A most megválasztott pártfőtitkárt sokkal inkább keményvonalasnak tartják, aki azért nemzetközi szinten is oda-odamondogatott már az Egyesült Államoknak vagy Japánnak, míg Li Ko-Csiangot ebből a szempontból sokkal finomabb hozzáállással jellemzik - fejtette ki.

Matura Tamás kiemelte: az biztos, hogy generációváltás történt, hiszen tíz évvel fiatalabb az új vezető garnitúra, mint az előző. Már csak azért is újak, hiszen már mind a Kínai Népköztársaság megalakulása után születtek, szemben mondjuk Ven Csia-paóval - tette hozzá.

Szunomár Ágnes aláhúzta, hogy jelenleg a párt legkomolyabb ellenzéke a nép, ezért nem véletlenül van szükség most egy erősebb kezű hatalomra.

A becslések szerint Kínában évente 150-180 ezer - az elégedetlenségből fakadó - tömegmegmozdulás zajlik.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
1. részlet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
2. részlet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást