Márciusban választ Olaszország

InfoRádió / MTI
2012. november 17. 10:46
Március 10-re írta ki az előre hozott tartományi választásokat Giorgio Napolitano olasz államfő, aki a szombati lapok szerint ugyanezt a dátumot jelölheti meg a parlamenti választások időpontjaként is.

A korrupciós botrány miatt lemondott tartományi testületeket március 10-én választják újra Lazio, Lombardia és Molise régióban - a dátumról Giorgio Napolitano államfő határozott a Mario Monti miniszterelnökkel, valamint a szenátus és a képviselőház elnökével tartott találkozón.

A megbeszélésen döntöttek a parlamenti választásokról is, amelyeket a tartományi voksolással egy időben tartanak - vette biztosra az olasz sajtó, amely szerint kevéssé valószínű, hogy a gazdasági válságban többször is az urnákhoz szólítsák az olaszokat, mert az növelné a szavazások költségeit.

Maga Napolitano is feleslegesnek nevezte a választási időpontok megsokszorozását.

Az államfő ugyanakkor a parlamenti választások feltételeként szabta meg, hogy a római parlament elfogadja a jövő évi költségvetést.

A képviselőház november 22-én szavaz a Monti-kormány törvénycsomagjáról, amelyet a parlamentnek év végéig kell elfogadnia. Az államfő január 9-24. között oszlathatja fel a parlamentet.

A március 10-i választási dátum több szempontból is megfelelő - vélték a lapok, amelyek szerint a voksolás késő tavaszra halasztásának elkerülésével Napolitano megakadályozza, hogy a pártok a Monti-kormányt az utolsó hónapokban megbuktassák. Ezen kívül így még a jelenlegi államfő nevezi ki az új kormányfőt és minisztereit, mivel Napolitano mandátuma május 15-én jár le.

Az újságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az olaszok még mindig nem tudják, milyen választási törvény lesz érvényben, és kik lesznek a miniszterelnök-jelöltek. A pártok ugyanos még nem egyeztek meg az új választási törvényről. A balközép Demokrata Párt november 25-én, a jobbközép Szabadság Népe december 16-án választja meg miniszterelnök-jelöltjét. Azt sem tudni még, hogy Monti milyen politikai jövőt választ magának.

Az olaszok tavasszal a köztársaság immáron 62. kormányát választják meg, 2000 óta pedig a nyolcadikat.