Nem volt forgalmi engedélye az óriási aranyérc-szállítmánnyal eltűnt orosz hajónak

InfoRádió / MTI
2012. november 1. 15:58
Nem volt forgalmi engedélye annak az orosz szállítóhajónak, amelyik 700 tonna aranyérccel a fedélzetén eltűnt az orosz Távol-Keleten - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

A teherhajót október 28. óta nem találják. Az Oroszország távol-keleti partjai mentén lévő Ohotszki-tengeren veszett nyoma, 11 emberrel a fedélzetén. Keresését a térségben pusztító vihar nehezíti.

Az Amurszkoje nevű hajó ércet szállított a tenger északi partján fekvő Ohotszk város egyik bányájából, és az attól mintegy 500 kilométerre délnyugatra fekvő Santar-szigetek környékén tűnt el.

Az ügyben indult vizsgálat eddig feltárta, hogy nem volt forgalmi engedélye és elegendő személyzete. A nyomozók úgy vélik, hogy fedélzetén 700-750 tonna szállítmány lehetett, miközben a megengedett hasznos terhelése csupán 611 tonna.

Egyelőre nem lelik nyomát a hajónak, elképzelhető, hogy műszaki hiba és a hajózás szabályainak megsértése miatt elsüllyedt a hét elején a térségben tomboló viharban. Azt követően tűnt el, hogy vészjeleket adott le Ohotszki-tengeren.