Újraindította a támogatások kifizetését a cseheknek az Európai Bizottság

InfoRádió / MTI
2012. október 31. 10:09
Két operációs programban újraindította a támogatások kifizetését Csehországnak az Európai Bizottság - közölte a cseh pénzügyminisztérium szerdán.

A döntés a környezetvédelmi és a közlekedési programot érinti. A minisztérium számlájára már meg is érkezett Brüsszelből 42,7 milliárd korona.

A környezetvédelmi program, illetve a közlekedési program támogatásainak kifizetését tavaly júniusban és augusztusban állította le Brüsszel, mert ellenőrei hiányosságokat találtak elsősorban a programok kiadásainak ellenőrzése terén.

A vizsgálatokat az Európai Bizottság októberben lezárta, és azt javasolta Csehországnak, hogy a környezetvédelmi programban a már megítélt támogatások értékét öt százalékkal, a közlekedési programban pedig tíz százalékkal csökkentse.

"A Cseh Köztársaság a pénzügyi korrekciókat elfogadta, s kötelezte magát, a kifizetések összegének fokozatos csökkentésére" - jelentette be Ondrej Jakub, a pénzügyminisztérium szóvivője. A Brüsszel által kért korrekciók a környezetvédelem terén 1,7 milliárd koronás, a közlekedés terén pedig 9,5 milliárd koronás összeget tesznek ki.

"Nem arról van szó, hogy Brüsszel csökkentette volna az említett programok támogatásának teljes összegét Csehország számára. A gyakorlatban új projekteket kell beadni, hogy a Csehországnak szánt uniós támogatások egész összegét lehívhassák" - pontosított a szóvivő.