Elfogadta a francia szenátus is az Európai Stabilitási Mechanizmust

InfoRádió / MTI
2012. október 11. 21:10
A jobboldali ellenzék támogatásával a francia parlament szenátusa is megszavazta az Európai Uniónak az állandó euróövezeti válságalapról szóló szerződését csütörtökön, amelyet a nemzetgyűlés már két nappal korábban elfogadott.

A szenátusban 306 képviselő szavazott a szerződés mellett, míg 32-en ellene. A jobboldal támogatása nélkül a szenátusban kisebbségben lévő kormányzó szocialisták nem tudták volna megszavazni a szerződés elfogadását. Franciaország a tizenharmadik európai ország, amely ratifikálta a március 2-án Brüsszelben 25 EU-s ország, köztük az eurózóna kilenc állama által elfogadott egyezményt. A szerződés végrehajtását pontosító törvényről október végén szavaz majd a szenátus.

Az egyezmény egyebek mellett előírja a csatlakozó országoknak, hogy a "strukturális", tehát a gazdasági ingadozásokat figyelmen kívül hagyó hiány nem lehet magasabb a GDP 0,5 százalékánál, valamint szankciókkal sújtja a fiskális fegyelmet megsértőket.

Francois Hollande francia elnök az elnökválasztási kampányban a paktum újratárgyalását ígérte. Miután azonban megválasztása után sikerült elérnie európai partnereinél, hogy egy, a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést ösztönző részt is csatoljanak a költségvetési paktumhoz, az eredeti szöveg változatlan maradt, s az került a nemzetgyűlés valamint a szenátus elé.