Bizalmi szavazás a lengyel kormány ellen

InfoRádió / MTI
2012. október 11. 21:38
Donald Tusk lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy pénteken a parlamentben bizalmi szavazást kezdeményez saját kormányával szemben.

A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform frakcióülése után nyilatkozva a lengyel miniszterelnök csütörtök este azt mondta, hogy a bizalmi szavazásra a jövő évi kormánytervekről szóló beszámolója után kerítenek sort. Tusk parlamenti beszédének középpontjában a gazdasági helyzet, a munkahelyek és társadalmi kérdések állnak majd.

"Meg vagyok győződve arról, hogy a szavazás eredménye megerősíti azt a mandátumot, amelyet a szavazóktól kaptunk" - mondta a lengyel kormányfő.

Szakértők szerint Tusk ezzel a lépéssel meg akarja előzni legfőbb vetélytársa, a nemzeti jobboldali ellenzék vezére, Jaroslaw Kaczynski akcióját, aki néhány nappal ezelőtt közölte: még az idén bizalmatlansági indítvány benyújtásával tervezi megbuktatni Donald Tusk kormányát. Kaczynski egy sajtóértekezleten kifejtette: a liberális Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt alkotta koalíció újbóli kormányra kerülése óta egyetlen komoly szociális problémát sem sikerült orvosolni, növekszik a munkanélküliség, egyre többen vándorolnak ki az országból, válságban az államháztartás, az intézményrendszer, beleértve az igazságszolgáltatást is.

A tavaly októberben újabb négy évre megválasztott Tusk pártjának népszerűsége az elmúlt időszakban megkopott, egyes közvélemény-kutatási adatok szerint Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság már megelőzte a Polgári Platformot.

Tusk kezdeményezésének, a bizalmi szavazásnak azonban kockázatai is vannak, tekintettel arra, hogy a kormánykoalíciónak csak csekély többsége van a szejmben. Amennyiben a többség nem szavaz bizalmat, a kormányfőnek be kell nyújtania lemondását.