A NATO-nak vannak tervei Törökország védelmére

Infostart
2012. október 11. 11:38
Még feszültebbé vált a viszony Törökország és Szíria között: török vadászgépek az este leszállásra kényszerítettek egy szíriai utasszállító gépet. A törökök szerint fegyvereket vihettek a gépen a szíriai rezsimnek. Közben a NATO terveket dolgozott ki tagállama, Törökország megvédésére egy esetleges konfliktusban.

Török F16-osok kényszerítettek leszállásra egy török reptéren egy Moszkvából Szíriába tartó utasszállító gépet. Az Airbus 320-as gépen 37 főnyi utas és személyzet tartózkodott, akiket elengedtek, a csomagokat és a raktér tartalmát azonban lefoglalták.

A törökök szerint fegyvereket szállíthattak Asszad szíriai elnök csapatainak. "A civil repülőjáratok esetében előfordulnak törvénytelenségek" - fogalmazott Ahmet Davutoglu. "Eltökéltük, hogy megakadályozzuk a fegyverszállításokat a kegyetlen mészárlásokat végrehajtó rezsimnek. Nem engedhetjük meg, hogy erre használják fel a légterünket" - mondta a török külügyminiszter.

A Hürriyet című napilap szerint kommunikációs eszközöket, az NTV hírcsatorna szerint "rakéta-alkatrészeket" találtak az utasszállítón.

Törökország és Szíria egykor szoros szövetségesek voltak, de most már napok óta tüzérséggel lőnek át a határ másik oldalára a szomszédok.

"Asszad csak mankóval tud állva maradni... vége lesz, amint elveszti mankóit" - fogalmazott Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Kedden a NATO közölte, hogy kiáll tagállama, Törökország mellett. Anders Fogh Rasmussen, a Szövetség főtitkára azt mondta, hogy megvannak a tervek Törökország védelmére. Elemzők szerint azonban a támogatás jelképes. Törökország nem akar közvetlenül beavatkozni Szíriában, a NATO pedig vonakodik egy újabb háborútól, miközben az afganisztáni konfliktusra összpontosít.

Amikor megkérdezték Rasmussen főtitkártól, hogy milyen eseményekre válaszul lendülne mozgásba a NATO-gépezet, kitért a válasz elől azzal, hogy nem tud rendkívüli eseményekre készült tervekről beszélni. Más NATO-illetékesek azt mondták, hogy több évtizede kidolgozott tervekről van szó és nem a mostani események hatására álltak elő elképzelésekkel Törökország védelmére.

Az amerikaiak közben katonákat küldtek a szövetséges Jordániába, hogy megerősítsék az ország Szíriával közös határát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást