A brit megszorítás 2028-ig is eltarthat

InfoRádió / MTI
2012. október 8. 12:51
Akkora lyuk tátong a brit közfinanszírozáson, hogy valószínűleg 2018-ig folytatni kell a konzervatív-liberális kormánykoalíció által 2010-ben megkezdett deficitcsökkentő programot - írta saját számításaira hivatkozva a hétfői Financial Times.

A londoni gazdaság napilap a kormány mellett működő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) gazdasági modellszámítási módszerét alkalmazva jutott arra a következtetésre, hogy nem teljesülnek a 2015-2016-os pénzügyi évre kitűzött deficit- és adósságcsökkentési célok, sőt 2016-2017-re sem bizonyos e célok elérése.

A Financial Times számításai szerint "a strukturális probléma mértéke" - vagyis a tervezettnél nagyobb hiány - évente csaknem 15 milliárd font (5500 milliárd forint), ami arra vall, hogy a megszorító programot 2017-2018-ig folytatni kell, három évvel tovább, mint ahogy azt a kormány a 2010-ben beterjesztett hosszú távú vészköltségvetésében jelezte.

George Osborne pénzügyminiszter hétfőn már jelezte is, hogy a kormány további kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket tervez. Osborne a BBC rádiónak kijelentette, hogy a jómódúak várhatóan adóterheik növekedésére számíthatnak, hozzátette ugyanakkor, hogy a költségvetést nem lehet "csak a gazdagok pénztárcájából" kiegyensúlyozni.

Előzetes tájékoztatások alapján a pénzügyminiszter a kormányzó Konzervatív Párt most folyó birminghami éves kongresszusán bejelenti, hogy az eddig tervezett 18 milliárd fonton túl a kormány még további 10 milliárd fonttal csökkenti a jóléti kiadásokat a 2016-2017-es pénzügyi évig, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság gyengélkedése hosszabb ideig tart a korábban vártnál.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - ismét recesszióban van, mivel a tavalyi utolsó negyedévben mért visszaesés után az idei első és második három hónapban is csökkent a brit hazai össztermék. A brit gazdaság ráadásul a leghosszabb kettős mélypontú recesszióját éli át azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését. Az előző, 2008-2009-es recesszió is már az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció békeidőben példátlan - a GDP-érték 10 százalékát jóval meghaladó - államháztartási hiányt örökölt a 2010. májusi parlamenti választások után, és a mostani brit kormány azóta is munkáspárti elődjét hibáztatja a kényszerű megszorításokért. Osborne a Financial Timesnak már néhány héttel a választások után azt mondta, hogy a kormánykoalíció "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lelt", mivel a Labour vezette előző kormány "abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetet" hagyott maga után.

David Cameron miniszterelnök ezt nem sokkal később megtoldotta azzal, hogy Nagy-Britannia a kormányváltás idején "veszélyzónában volt", és a konzervatívok vezette koalíció nehéz költségvetési döntései nélkül a brit gazdaság "könnyen Görögország sorsára juthatott volna".