Mit tegyen az EKB?

Infostart
2012. szeptember 3. 16:33
A berlini kormány határozottan ellenzi, hogy az Európai Központi Bank államkötvények felvásárlásával támogassa a pénzügyi válságba jutott uniós országokat. A Frankfurtban működő központi bank korábban csak kivételes esetben és közvetett formában vett államkötvényeket.

Berlinben a gazdasági miniszter támogatásáról biztosította a nemzeti bank szerepét betöltő szövetségi jegybank elnökét, aki határozottan elvetette, hogy az Európai Központi Bank államkötvények felvásárlásával siessen a válsággal küzdő uniós tagállamok segítségére. Philipp Rösler egy interjúban leszögezte, hogy ez a lépés nem jelent tartós megoldást, és inflációs veszéllyel jár.

Hasonló szellemben nyilatkozott a napokban a szövetségi jegybank élén álló Jens Weidemann is, aki rámutatott arra is, hogy ez csorbítaná az Európai Központi Bank függetlenségét, egyben pedig nem ösztönözné fokozottabb takarékosságra a válsággal küzdő országok vezetőit.

Korábban a Központi Bank élén álló Mario Draghi is úgy vélte, hogy strukturális reformok, a versenyképesség fokozása valamint az euró stabilitása jelentheti a kivezető utat a jelenlegi krízisből, azonban nemrég tett nyilatkozatai már eddigi álláspontjának módosulására utalnak, és pénzügyi körök feltételezik, hogy a bank csütörtökön esedékes elnökségi ülésén már szó lesz az államkötvények felvásárlásáról is. Jens Wiedemann - aki tagja a Központi Bank elnökségének - erre az esetre lemondását helyezte kilátásba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást