Párizsi meghívás a Pussy Riotnak

InfoRádió / MTI
2012. augusztus 29. 12:52
A Bernard-Henri Lévy francia író szerkesztésében megjelenő Regle du jeu című folyóirat honlapján meghívta a Pussy Riot orosz punkegyüttes szabadlábon lévő két tagját, hogy utazzanak Párizsba, és megígérte, "mindent megtesznek, hogy fogadják őket az emberi jogok hazájában".

"Ha menedéket keresnek, ha a stratégiájukon vagy a bebörtönzött társaik védelmén akarnak gondolkodni, mindent megteszünk, hogy örömmel fogadják önöket Párizsban" - hangsúlyozta a folyóirat a Pussy Riothoz intézett virtuális "palackpostában".

Az orosz punkegyüttes vasárnap közölte, hogy két tagja, akiket még mindig keres a rendőrség, elmenekült Oroszországból a bűnvádi eljárás elől.

"Kérni fogjuk a francia vezetőket, hogy fogadják önöket az emberi jogok hazájában" - áll az üzenetben.

A folyóirat azt is felajánlja, hogy segít megtalálni a módját, hogy elérjék három társuk szabadon bocsátását.

"Segítünk például beadványt benyújtani az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Gyűjtést szervezünk, hogy a tartózkodásuk idejére biztosítani tudják a biztonságukat és a névtelenségüket".

A punkegyüttes tagjai február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el az orosz elnökséget immár harmadszor betöltő Vlagyimir Putyint. Az együttes három tagját augusztus 17-én "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" vádjával egyenként kétéves szabadságvesztésre ítélték. Az egész világból kaptak támogató üzeneteket, felszólalt mellettük mások mellett Paul McCartney, Madonna és Sting is.